Obrenovac, 08.12.2022

SAMO NA OVA 3 PITANJA NE MORATE DA ODGOVORITE NA POPISU 2022


Izvor: Kurir.rs/S─ÉP/Lokalne novine | Obrenovac, 22.09.2022.
Evo šta su nekad upisivali: Eskimi, Indijanci, Marsovci, zvezdaši?!

Foto:Ana Paunkovi─ç, Republi─Źki zavod za statistiku prinscreen


Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 7. aprila 2021. Zakon o izmenama Zakona o popisu stanovništva, doma─çinstava i stanova, kojim se terenska realizacija popisa sprovodi za period od 1. do 31. oktobra 2022. godine.

Jedna od najnovijih i va┼żnih vesti kad je re─Ź o popisu jeste da je po─Źeo sa radom info-centar Popisa stanovništva, doma─çinstava i stanova 2022. Aktivan je od 15. septembra 2022.

Pozivom Info-centra, putem broja telefona 0800 444 005, gra─Ĺanima ─çe se javljati ljubazni operateri koji ─çe davati potrebne informacije, kao i odgovore na sva pitanja koja se odnose na Popis 2022. Pozivi ka Info-centru su besplatni i dostupni sa teritorije cele Srbije, iz fiksne mre┼że Telekoma Srbije i mobilnih mre┼ża, objavljeno je na sajtu Republi─Źkog zavoda za statistiku.

Radno vreme Info-centra je od 8 do 20 ─Źasova – svakoga dana.

Popis stanovništva, doma─çinstava i stanova u Republici Srbiji sprovodi se u periodu od 1. do 31. oktobra 2022. godine, u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, doma─çinstava i stanova 2022. godine („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 9/2020 i 35/2021). Sve informacije o Popisu 2022 dostupne su i na veb-sajtu Republi─Źkog zavoda za statistiku www.stat.gov.rs i na veb-sajtu Popisa popis2022.stat.gov.rs. Popis stanovništva, doma─çinstava i stanova u Republici Srbiji 2022. finansiran je sredstvima EU i kofinansiran sredstvima Vlade Republike Srbije.

O kaznama: Sve što ste ┼żeleli da znate o oktobarskom popisu 2022.

Kad je re─Ź o samom popisu, treba znati da su kazne za odbijanje popisivanja od 20.000 do 50.000 dinara. Na prethodnim popisima bilo je i neozbiljnih gra─Ĺana koji su se izjašnjavali kao Eskimi, Indijanci, Marsovci, zvezdaši... i sli─Źno.

Jedna od novina na ovom popisu jeste i pitanje odakle vam je majka, iz kog mesta ili sela, jer ako jedno porodilište obuhvata ve─çu teritoriju, više mesta, ili sela ispada da su svi ro─Ĺeni u gradu u kom je porodilište što se na kraju u statistici pokazuje da recimo u nekom selu nije bilo nijednog novoro─Ĺenog a to nije ta─Źno.

Ovako izgleda popisnica 2022.

Popisnica, dokument odnosno papir na koji se upisuju podaci o popisanom doma─çinstvu i njegovim ─Źlanovima sada izgeda ovako, bele je boje. Nekad je bio roze..

Ovo su jedina 3 pitanja na koja po Ustavu ne morate da odgovorite

U okviru popisa postoje i tri pitanja na koje po Ustavu Republike Srbije ne morate da odgovorite ako ne ┼żelite.

1. Koje ste veroispovesti

2. Koji vam je maternji jezik

3. Koja je vaša nacionalna pripadnost

A šta ako nisam kod ku─çe kad popisiva─Ź do─Ĺe?

Ukoliko popisiva─Ź nikoga ne zatekne kod ku─çe, do─çi ─çe ponovo u nekom drugom terminu, a ako i tada kod ku─çe nema nikoga ostavi─çe pisano obaveštenje o svom dolasku i informaciju da gra─Ĺani pozivom na bespatan broj info-centara mogu uz pomo─ç operatera da stupe u kontakt sa popisiva─Źem i dogovore termin popisivanja.

Šta da radim kad sam u domu za stare/u bolnici?

U okviru popisa 2022. bi─çe popisani svi gra─Ĺani, uklju─Źuju─çi i one koji su van svojih domova - stari u domovima za stare, u bolnicama, studentskim domovima, kasarnama, zatvorima...

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE