Obrenovac, 08.12.2022

SRBI NEMILICE RASIPAJU STRUJU, A U KUĆAMA NIKAD NE GASE OVA 2 ENERGETSKA VAMPIRA


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2022.
Pootvaraju prozore pa uključe klimu?!

Foto:EPA/Andy Rain


U Srbiji se struja rasipa, a racionalnim korišćenjem i bez ulaganja može da se uštedi 10 odsto, sa malim ulaganjima do 20 odsto, a sa većim ulaganjima potrošnja može da se prepolovi.

To je rekao profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac.

"Srbija troši tri-četiri puta više energije od evropskog proseka. Kada je reč o domaćinstvima, najviše energije se koristi za grejanje, oko 60 odsto, a mnogi građani žive u objektima koji ne da nisu toplotno izolovani, već nemaju ni fasadu", istakao je on za RTS.

Navodeći primere neracionalne potrošnje, rekao je da se struja rasipa kada se stan greje ili rashlađuje uz uključen klima-uređaj, a prozori drže otvoreni.

Prema njegovim rečima, najveći potrošač struje u domaćinstvu je bojler, koji troši oko devet odsto energije, zatim šporet, frižider, klima-uređaji. "Gde se najviše troši, tu se najviše može i uštedeti", rekao je Banjac i naveo da je, što se potrošnje struje tiče, jeftinije tuširati se nego kupati u kadi.

Govoreći o uštedama na grejanju, rekao je da svako pregrevanje za jedan stepen od onoga što nam je dovoljno znači trošenje sedam odsto više energije, a kada se prostor hladi troši se četiri odsto energije više.

Kao dobro dugoročno rešenje je naveo energetsku efikasnost objekata, menjanje prozora i stavljanje fasade, jer se tako, kako je rekao, može uštedeti i do 40 odsto energije.

"Sledeći korak jeste menjanje sistema kojim se grejemo. Oni koji se greju na struju mogu da razmisle da pređu na grejanje toplotnim pumpama, jer se tako potrošnja smanjuje tri puta", naveo je Banjac.

Ko su energetski vampiri u kući

Pojasnio je da dosta struje potroše i tzv. energetski vampiri, odnosno uređaji koji inače troše malo energije, ali pošto rade 24 sata, potroše dosta.

Među takvim uređajima su i televizori i kompjuteri, a Banjac je naveo da kada bi se oni isključivali, moglo bi se uštedeti i do pet odsto energije.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE