Obrenovac, 08.12.2022

ŠTA SE DANAS DEŠAVA SA DOLAROM, A ŠTA SA EVROM


Izvor: Espreso/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 27.08.2022.
Ovo interesuje CEO SVET!

Foto:Profimedia


Dolar je ostao stabilan danas prema drugim vodećim svetskim valutama, uoči dugo očekivanog govora predsednika američkih Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela na godišnjem bankarskom simpozijumu u Džekson Holu.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosi danas 108,470 poena, što je neznatno ispod 20-godišnjeg maksimuma od 109,29 poena zabeleženog sredinom jula, izveštava Rojters.

U Evropi, rastuće cene energenata, uzrokovane "ruskom operacijom" u Ukrajini, umanjile su ekonomske izglede regiona što vrši pritisak na evro i britansku funtu.

Evro je ojačao danas za 0,2 procenta na 0,99865 dolara. Zajednička valuta 19 članica evrozone nije uspela ove nedelje da se vrati iznad pariteta prema dolaru, nakon što je u ponedeljak pala ispod tog psihološki važnog nivoa.

Funta je pala za 0,5 posto na 1,17750 dolara, kada su britanski regulatori potvrdili da će računi potrošača za energiju porasti za 80 procenata od oktobra i upozorili na krizu koja zahteva hitnu akciju vlade.

Dolar je ojačao za 0,3 odsto prema japanskom jenu, koji se, prema poslednjim podacima, trguje na nivou od 136,900 jena za dolar.

Pažnja trgovaca na valutnim berzama fokusirana je danas na skup u Džekson Holu, pri čemu se nadaju da će predsednik FED-a Pauel u govoru otkriti neki detalj na osnovu kojeg bi naslutili u kojoj meri bi centralna banka mogla da podigne referentnu kamatu na septembarskom zasedanju kako bi se izborila s usijanom inflacijom.

Zvaničnici FED-a, koji su se do sada obratili na ovom simpozijumu, nisu se doticali pitanja potencijalnog obima daljeg povećanja ključne kamate, već su poručili da će biti nastavljeno podizanje stope da bi se zauzdala inflacija.

FED bi trebalo da dobije još dva ključna izveštaja, jedan o inflaciji i drugi o broju novootvorenih radnih mesta, pre sednice koja će se održati 20. i 21. septembra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE