Obrenovac, 08.12.2022

SRAMNO! SAJT NUDI STRANCIMA VODI─î ZA BRAK SA SRPKINJAMA


Izvor: Kurir.rs/Zadovoljna.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 24.09.2022.
Na┼íe ┼żene ko┼ítaju od 6.890 do 26.940 dolara!

Foto:Promo, Naslovna, Profimedia


Ovo je sramno!

One Beautiful Bride je sajt koji se predstavlja kao svojevrsni „vodi─Ź“ muškarcima za pronalazak supruge u inostranstvu. Na sajtu se ┼żene predstavljaju kao roba koja se mo┼że kupiti, a daju se poni┼żavaju─çe analize na─Źina na koji muškarci mogu da do─Ĺu do nevesta raznih nacija.

Sajt je podeljen na sekcije ┼żena za udaju prema kontinetima, a tu su i Srpkinje. Tako─Ĺe je ispunjen fotografijama prelepih manekeni koje su verovatno ukradene. ─îitav sadr┼żaj sajta je izuzetno sumnjiv, a ono što nudi zlokobno asocira na trgovinu ljudima – ako nije velika i sramna prevara. Prosto je neverovatno da ovakav sadr┼żaj postoji na internetu bez ikakvih sankcija.

Što se ti─Źe Srpkinja, sajt navodi da ┼żene u našoj zemlji „koštaju“ od 6.890 do 26.940 dolara. Procenat uspešnih brakova sa Srpkinjama je 70 odsto, tvrdi sajt. Ne zna se odakle im baš takve brojke.

„Srpske neveste nisu ┼żene na prodaju, ali teško da c╠üe muškarac besplatno nac╠üi srpsku mladu. Muškarac koji je motivisan da prona─Ĺe ┼żenu Srpkinju u bliskoj buduc╠ünosti verovatno c╠üe potrošiti novac na usluge onlajn upoznavanja i putovanja u Srbiju, a mi pru┼żamo ta─Źne cene“, piše sajt.

Muškarci mogu da kupe srpsku mladu na tri na─Źin, nastavljaju. Onda predstavljaju analize tri vrste sajtova za upoznavanje – koliko koštaju i šta nude.

„Na redovnim sajtovima za upoznavanje obi─Źno je potrebno oko 2 meseca da upoznate nekoga, ali sa me─Ĺunarodnim upoznavanjem, to je malo komplikovanije. Muškarci koji tra┼że srpsku mladu ili slovensku devojku obi─Źno provedu oko godinu dana na sajtu pre nego što prona─Ĺu devojku, zbli┼że se sa njom i odlu─Źe da odu u njenu zemlju da je upoznaju u stvarnom ┼żivotu, tako da, za vec╠üinu, upoznavanje preko interneta košta oko 1.000 do 1.200 dolara ukupno“, piše Pol Blum, autor celokupnog „vodi─Źa“.

Zatim sledi i grafika koja prikazuje koliko svaka stavka „odlaska po srpsku mladu“ košta stranca. Ispada da mu za dve nedelje u Srbiji treba 1.700 dolara.

„Vec╠üina muškaraca ode u Srbiju najmanje dva puta pre nego što zaprose ‘neveste po porud┼żbini’, pa je ukupna cena putovanja za njih oko 3.400 dolara“, dodaje Blum.

A onda je ─Źak izra─Źunao u detalje koliko košta „naru─Źivanje Srpkinje koja ─çe postati mlada“.

Tu je sve: od troškova za sajt za upoznavanje, preko vize, dozvole za ven─Źanje, do same svadbe.

Jako sumnjiv deo su fotografije sre─çno o┼żenjenih stranaca s prelepim devojkama, koje su navodno Srpkinje. Ti muškarci su podelili svoja iskustva braka s Srpkinjom – koja su posebno uznemiruju─ça.

„Upoznao sam svoju Srpkinju na UkraineBrides4You pre 4 godine, a upravo smo proslavili drugu godišnjicu braka, tako da verujem da imam nešto da ka┼żem o tome kakve su Srpkinje. Za mene je moja supruga apsolutni perfekcionista u svemu što radi — ona ┼żeli da izgleda neverovatno, da radi neverovatno, da bude najbolja ┼żena i najbolja majka, a ja nemam pojma kako, ali ona sve ovo podnosi prili─Źno lako. Najbolja stvar je što se njen perfekcionizam ne odnosi na druge ljude. Ona poštuje moj li─Źni prostor i prili─Źno je otvorena i tolerantna osoba. Nisam siguran da su sve zgodne srpske neveste takve, ali barem vec╠üina njih jeste“, tvrdi Vernon iz Bafala.

„Zdravo, o┼żenjen sam Srpkinjom, koju sam upoznao na SofiaDate i odluka da je zaprosim bila je verovatno najbolja odluka koju sam ikada doneo. Evo šta treba da znate o strankinjama – sve mo┼że da pro─Ĺe glatko na po─Źetku i postane jako loše kada vaše kulturne razlike postanu deo vašeg svakodnevnog ┼żivota.

Mojoj Srpkinji i meni ništa sli─Źno se nije desilo. Ona govori engleski, gleda iste TV emisije i uvek imamo o ─Źemu da razgovaramo. Da, one su više fokusirane na izgled nego sve zapadnja─Źke ┼żene sa kojima sam izlazio i tradicionalnije su kada su u pitanju porodi─Źne i rodne uloge, ali to su razlike koje volim kod nje, i mislim da je to glavni razlog zašto naš brak funkcioniše“, napisao je Bojd iz D┼żeksonvila.

O─Źigledno, ove ispovesti ispunjavaju šovinisti─Źku fantaziju o uvek sre─Ĺenoj i poslušnoj ┼żeni koja verno slu┼żi svom muškarcu.

Dalje, pišu i da je u Srbiji više fakuletski obrazovanih ┼żena nego muškaraca, ali da još uvek dominira patrijarhalni sistem vrednosti, posebno u ruralnim sredinama.

„Prema studiji UNDP-a, oko 37% ┼żena u Srbiji do┼żivelo je nasilje u porodici u bliskoj prošlosti, a skoro 54% je do┼żivelo nasilje u porodici tokom svog ┼żivota. Ovo nisu samo nasumi─Źne ─Źinjenice – zapravo, to su ─Źinjenice koje vam mogu rec╠üi mnogo o tipi─Źnoj srpskoj nevesti za poru─Źivanje. Konkretno, postoje stvarni razlozi zašto im ne smeta da izlaze sa strancem, a ne radi se samo o novcu. Drugo, one nisu samo zgodne, vec╠ü i obrazovane. Trec╠üe, mo┼żete sresti razli─Źite ┼żene u gradovima i ruralnim podru─Źjima“, navode.

─îak imaju i „stru─Źno“ mišljenje izvesne psihološkinje Šeron Veltfreid.

„Srpske lepotice se, kao i ┼żene u drugim evropskim zemljama i društvima, menjaju. Bilo bi pogrešno pretpostaviti da su potpuno iste kao i njihove bake; nisu ništa sli─Źno tome.

Srpsko društvo je i dalje prili─Źno tradicionalno i konzervativno kada je u pitanju raspodela rodnih i porodi─Źnih uloga, ali bi bilo pogrešno rec╠üi da su Srpkinje fokusirane samo na sam brak. Društveni pritisak da na─Ĺete partnera pre 25 godina nije toliko jak, a obi─Źna Srpkinja c╠üe verovatno biti motivisana da stekne znanje, razvije veštine, a zatim zasnuje porodicu ne samo sa bogatim ─Źovekom vec╠ü sa nekim ko ispuni njena ─Źekivanja. Me─Ĺutim, za vec╠üinu srpskih devojaka je vec╠üa verovatnoc╠üa da c╠üe strani muškarci ispuniti njihova o─Źekivanja i kriterijume“.

Ina─Źe, na sajtu se tako─Ĺe navodi da postoji od 2016, kao i da „prate tr┼żište kako bi pronašli najbolje platforme sa pravim nevestama ili devojkama za dejting“. Urednik sajta je Adam Koen.

Uprkos tome što u fokus stavljaju analizu platformi za upoznavanje, jasno je da One Beautiful Bride degradira ne samo Srpkinje, ve─ç ┼żene iz svih delova sveta, koje se na sajtu predstavljaju isklju─Źivo kao potencijalni „plen“ za strance.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE