Obrenovac, 08.12.2022

ŠTA SE TO DEŠAVA SA UGLJEM?


Izvor: Espreso/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 05.09.2022.
Evo šta je SADA JAVLJENO!

Foto:Profimedia


Dunav svojim tokom kroz našu zemlju plovan, ali da je obustava plovidbe tom rekom u Bugarskoj veliki problem.

To je rekao ministar gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastukture Tomislav Momirovi─ç i najavio da ─çe sutra biti potpisan sporazum sa Vladom Bugarske, ─Źime ─çemo našu mehanizaciju staviti na raspolaganje Bugarima.

Momirovi─ç je rekao za RTS da je zbog obustave plovidbe u Bugarskoj nama zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj i 400.000 tona ┼żitarica.

"Mi imamo zarobljenih milion i dvesta hiljada tona uglja, 400.000 tona ┼żitarica, ogroman broj sirovina za našu metalsku i hemijsku industriju. Jedan deo se prebacuje na drum i ┼żeleznicu, ali ona ne mo┼że da podr┼żi ovoliki saobra─çaj. Jedan re─Źni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterne, jedan brod koji prevozi rasuti teret zamenjuje 70 kamiona", navodi Momirovi─ç.

Ministar je kazao da ─çe Srbija pomo─çi Bugarskoj u izvo─Ĺenju svih radova koji su neophodni da bi se obezbedila plovnost Dunava, ─Źime ─çe se, ka┼że, osloboditi ugalj i ┼żitarice.

Ukazao je da je našoj zemlji plovnost Dunava od strateške va┼żnosti kako bi obezbedili energetsku stabilnost.

"Obezbe─Ĺivanjem plovnosti Dunava u Bugarskoj omogu─çujemo našim energetskim kapacitetima da iskoriste taj ugalj, da manje struje uvozimo", kazao je Momirovi─ç.

Dodao je da ─çe radovi na Dunavu trajati oko 60 dana, te da o─Źekuje da ─çe se u tom periodu omogu─çiti plovnost reke.

Podsetio je da ni u jednom trenutku, ni na jednom delu Dunava u Srbiji nije bilo obustave re─Źnog saobra─çaja, jer se na vreme po─Źelo sa pripremama i izvo─Ĺenjem interventnih bagerskih radova.

"Mi smo na vreme po─Źeli da radimo sa pripremama na našem delu reke, uspeli smo da izvedemo sve interventne bagerske radove koje smo planirali. Dunav na našem delu ni u jednom trenutku nije obustavljen što se ti─Źe re─Źnog saobra─çaja. Me─Ĺutim to je zajedni─Źki koridor i u ovom slu─Źaju zajedni─Źki problem jer kada u Bugarskoj on nije plovan mi nemamo punu operativnost", naveo je Momirovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE