Obrenovac, 10.12.2023

ŠTA TREBA DA RADIMO KADA POČNE GRMLJAVINA?


Izvor: Espreso/TV In/Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2022.
Doktor Vojinovi─ç objasnio koje 2 stvari su KLJU─îNE

Foto:Dragana Udovi─Źi─ç


Viši nau─Źni saradnik Instituta za fiziku dr Marko Vojinovic╠ü dao je savete kako se zaštititi od udara groma, navode─çi da su dve stvari klju─Źne.

Dr Vojinovic╠ü je objasnio kako se ra─Źuna daljina groma ali i koje greške mogu biti kobne tokom oluje. Upozorio je da se mnogi vode ne ─Źinjenicama vec╠ü "urbanim legendama", što mo┼że biti opasno.

Brojimo sekunde od bljeska

On isti─Źe da moramo da uradimo dve osnovne stvari – da procenimo koliko daleko udaraju munje i da se prema tome sklonimo.

– Dve stvari su osnovne, prva je da procenimo koliko je grmljavina daleko. Ako je dovoljno blizu, treba se skloniti u zatvoren prostor, u auto, zgradu, kuc╠üu… Procenic╠üete na osnovu razlike izme─Ĺu vremena pojavljivanja bljeska i zvuka grmljavine. Brojimo sekunde od bljeska, i ako pro─Ĺe više od tri-─Źetiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu – ka┼że on.

– Mo┼że i to da se desi i onda teško mo┼że da se proceni rastojanje, moramo da je vidimo. Ako se plašimo, najbolje je uc╠üi u zatvoren prostor – rekao je dr Vojinovic╠ü.

─îu─Źanje je "urbana legenda"

Na pitanje da li je istinita pri─Źa da ─Źu─Źanje smanjuje šanse za udar groma i da li se moramo otarasiti nekih predmeta, Vojinovic╠ü odgovara:

– ─îu─Źanje je jedna urbana legenda, ne pravi neku razliku da li ste ─Źu─Źnuli ili i dalje stojite, le┼żite… Svi metalni predmeti potencijalno privla─Źe grom, da ka┼żemo, elektri─Źno pra┼żnjenje iz atmosfere i bilo kakav metalni predmet indukuje naelektrisanje suprotnog pola i time ga privla─Źi. Tako da je pametno otarasiti se metalnih predmeta koje imamo kod sebe, a u to spada i mobilni telefon – kazao je on.

On je objasnio i da boja munje zavisi od toga do koje temperature se usijao vazduh. Najtoplije su svetloplave, karakteristi─Źne nijanse, ali svaki grom je podjednako smrtonosan ako je dovoljno blizu.

– Do tragi─Źnih ishoda retko dovodi direktan pogodak u osobu, grom udari blizu. I kada udari u zemlju, u bilo koji predmet, okolina mesta udara se naelektriše. Ljudi be┼że, potr─Źe a elektricitet ┼żeli da ide najkrac╠üim putem, kroz najbolji provodnik. I onda kroz naelektrisano tlo, kroz noge, do┼żivimo strujni udar. Ako stojimo na jednom mestu, to se nec╠üe dogoditi – zaklju─Źuje Vojinovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE