Obrenovac, 28.11.2022

STIŽE TEŠKA ZIMA, ČIME NAPUNITI SLAMARICU


Izvor: Kurir.rs/Blic/Seebiz/Euronews/Lokalne novine | Obrenovac, 22.08.2022.
Evro ili dolar koji snažno raste, švajcarac je mnogo skup

Foto:Shutterstock


Na svetskim tržištima vrednost dolara prema drugim valutama prošle nedelje je snažno porastao, dosegnuvši najviši nivo u toku od mesec dana, jer američki Fed ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, skočio je prošle nedelje 2,2 posto, na oko 108,00 bodova, najviši nivo u periodu od mesec dana.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 2,2 posto, pa je cena evra skliznula na 1,0035 dolara, najniži nivo od polovine jula, piše Seebiz.

Kurs dolara snažno je porastao i prema japanskoj valuti, za 2,6 posto, na 136,95 jena, najviši nivo od kraja jula.

Najveći nedeljni dobitak dolarova indeksa od aprila 2020. godine zahvaljuje se očekivanjima o daljnjem agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke.

Iako je u julu inflacija u SAD-u ponešto popustila, i dalje se kreće blizu najviših nivoa u više od 40 godina i znatno iznad Fedovih ciljanih nivoa.

Čelnici Feda uoči konferencije središnjih bankara u Jackson Holeu iduće nedelje poručuju da je nužno daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Stoga uopšte nije upitno hoće li Fed i na sednici u septembru povećati ključne kamatne stope, nego samo za koliko.

Fed je od marta podigao kamate za 2,25 postotnih bodova.

Prema procenama na tržištu novca, postoji 54 posto izgleda da će Fed kamate u septembru podići za 0,50 postotnih bodova, a 46 posto izgleda da će kamate povećati za 0,75 postotnih bodova.

Kamate će uskoro ponovno povećati i Evropska središnja banka (ECB), s obzirom na to da je inflacija u evrozoni u srpnju dosegnula novu rekordni nivo od 8,9 posto.

"U julu smo odlučili podići kamatne stope za 50 baznih bodova jer su nas brinule prognoze inflacije. No, ta zabrinutost iz srpnja nije jenjala... mislim da se perspektiva nije bitno promenila. Taj potez nije bio dovoljan da promijeni izglede za inflaciju" kazala je prošle nedelje članica uprave ECB-a Isabel Schnabel.

Mada će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, evro je proše nedelje prema dolaru oslabio više od 2 posto.

Posledica je to procena da, s obzirom na trenutnu snagu poljoprivrede, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće središnje banke u svetu.

Zbog toga je od početka godine dolar prema ostalim valutama na dobitku više od 10 posto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE