Obrenovac, 08.12.2022

SVE VIŠE MLADIH DOBROVOLJNO SLUŽI VOJSKU


Izvor: Kurir.rs/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2022.
Evo koliko ih je obuklo uniformu u septembarskom roku i koliko je devojaka među njima!

Foto:Ministarstvo Odbrane Srbije


Ove godine za septembarski rok prijavilo se oko 750 kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka, što je za 33 odsto više u odnosu na prošlu godinu!

Interesovanje mladih u Srbiji za služenje dobrovoljnog vojnog roka nikada nije bilo veće!

Da vojska više nije rezervisana samo za jači pol i da se i žene ne libe da pođu u vojnike, govori i činjenica da se iz godine u godinu sve veći broj devojaka odlučuje da uzme pušku u ruku i nauči kako se brani otadžbina.

Ove godine, kako saznaje Informer, za septembarski rok prijavilo se oko 750 kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka, što je za 33 odsto više u odnosu na prošlu godinu!

I u Ministarstvu odbrane potvrđuju za naš list da je ove godine veliki broj devojaka i mladića zainteresovan da služi vojsku.

Mladim vojnicima plata 38.000 dinara

Vojnici na služenju vojnog roka imaju primanja u iznosu od 38.000, a polaznici vojno-stručnog osposobljavanja za rezervne oficire imaju do 42.000 dinara.

Nakon završetka vojnog roka polaznici mogu da zasnuju radni odnos u nekoj od jedinica Vojske Srbije, u svojstvu profesionalnih vojnika. Međutim, ta znanja takođe mogu da iskoriste da bi se kasnije zaposlili u nekim institucijama Republike Srbije, ali i u privatnim preduzećima.

- Interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka iz godine u godinu beleži rast. Ovogodišnji septembarski rok je po broju prijavljenih kandidata najbolji u bekoliko proteklih godina. Broj mladih koji će otići na služenje vojnog roka, nakon izvršenih provera, biće veći za 18 odsto u odnosu na prethodnu godinu - kažu u Ministarstvu odbrane i dodaju da se među budućim vojnicima prijavilo najviše mladih sa juga Srbije.

- U septembarskoj generaciji vojnika, koji će narednih dana biti raspoređeni po kasarnama, najviše je mladih iz Niša, Vranja i Leskovca. Među vojnicima na dobrovoljnom služenju vojske ima oko 18 odsto žena.

Da je interesovanje mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka veće nego ranije, potvrdio je i potpukovnik Dragan Dimovski, načelnik centra Ministarstva odbrane u Novom Sadu.

- Ovi momci i devojke će narednih šest meseci služiti vojni rok u jedinicama Vojske Srbije: mesec i po dana u centrima za osnovnu obuku, nakon toga će mesec i po dana biti na specijalističkoj obuci, a poslednja tri meseca će te veštine dograđivati u jedinicama Vojske Srbije. Moram da napomenem da je sa svakim novim rokom sve veća zainteresovanost kandidata za služenje vojnog roka, kako momaka, tako i devojaka - istakao je on.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE