Obrenovac, 24.02.2024

EVO ZAÅ TO JE TEÅ KO DOKAZATI SILOVANJE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 09.09.2022.
Zaprećene kazne nisu male ALI POSTOJI JEDNA POTEŠKOĆA

Foto:Shuterstoock


Muškarac iz okoline Šapca koji je nepravosnažno osuđen na 12 godina zatvora jer je obljubio devojčicu staru 12 godina, žalio se na presudu, što je Viši sud u Šapcu prihvatio, a porodica zlostavljane maloletnice šokirana je i uznemirena ovakvom odlukom.

Aleksandar Radivojević je naveo da kazna za silovanje može doći i do doživotnog zatvora.

- Vi imate zaprećenu kaznu od minimuma do maksimuma. Krivično delo silovanja ako se radilo o maloletnom licu ili maloletnom licu koje je izgubilo život zaprećena je kazna doživotnog zatvora. Nisu male zaprećene kazne. To je posledica tog čuvenog Tijaninog zatvora - rekao je Radivojević.

Aleksandra Jerkov kolumnista Kurira u svom tekstu o silovanju jedanaestogodišnje devojčice u Prištini, izmedju ostalog je i upozorila i na to da je izvesno je i da će se kao jedno od osnovnih pitanja postaviti i to da li je pružala otpor. Aktivan, fizički otpor, tokom svih sedam sati silovanja.

- Osnovni problem jeste što je po našoj definiciji silovanja koje je u svim zakonima regiona. Silovanje je definisano tako da je to neophodnost primene fizičke sile ili pretnje fizičkom silom i neophodnost pružanja fizičkog otpora. Realnost je zapravo mnogo drugačija. Čak više od 90% maloletnih osoba se parališe od straha, ne brani se. Vrlo često silovatelj ne primenjuje fizičku silu i sve to zapravo njih sprečava da dokažu da su bile silovane - rekla je Jerkov.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE