Obrenovac, 29.11.2022

TREZOR SRBIJE PUN ZLATA


Izvor: Kurir.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 28.09.2022.
Ima ga na tone, evo koliko u gram, vrednost mu se meri milijardama

Foto:AP Photo / Mike Groll, File


U Srbiju je u prethodnim godinama vra─çeno ukupno 13 tona zlata, od ─Źega 12 tona iz Berna, a preostalo zlato preba─Źeno je iz Londona.

Ukupne koli─Źine ovog plemenitog metala u deviznim rezervama Narodne banke Srbije su 38,5 tona vrednosti 2,1 milijarde evra. Rezerve u zlatu ─Źine 13,3 procenta bruto deviznih rezervi koje su poslednjeg dana avgusta iznosile 15,9 milijardi evra, pišu Novosti.

Kako iz Narodne banke Srbije ka┼żu, u─Źeš─çe zlata u deviznim rezervama od kraja 2012. pove─çano je za 5,7 odsto. Me─Ĺu klju─Źnim razlozima je da su poluge garant poverenja u dr┼żavu, kao i zaštite od inflacije.

U periodu od januara 2017. do avgusta ove godine, naša Centralna banka je kupila nešto više od 7,6 tona zlata u Srbiji i 12 tona u inostranstvu gde su poluge kupovane od Banke za me─Ĺunarodna poravnanja. U 2019. godini kupljeno je devet tona, a naredne još tri tone.

- Sve rezerve zlata ─Źuvamo u Srbiji - ka┼żu u NBS.

- U ambijentu poja─Źane globalne neizvesnosti, na ovaj na─Źin ┼żeleli smo da dodatno pove─çamo sigurnost i dostupnost svog monetarnog zlata. Sli─Źan trend repatrijacije zlatnih rezervi u mati─Źne zemlje prisutan je u poslednjih nekoliko godina. Radi se o pove─çanju raspolo┼żivosti i sigurnosti zlatnih rezervi u periodima krize i neizvesnosti, ─Źinjenice da su u globalnom okru┼żenju niskih i negativnih kamatnih stopa oportunitetni troškovi dr┼żanja zlata bili veoma niski.

Pored NBS, deo ovoga trenda su, izme─Ĺu ostalih, i nema─Źka, holandska, austrijska, poljska, ma─Ĺarska i rumunska centralna banka.

- Zlato u deviznim rezervama istorijski ima ulogu sigurne aktive, a to naro─Źito dolazi do izra┼żaja u periodima krize - objašnjavaju u Centralnoj banci.

- Iz ugla Centralne banke, kao institucionalnog investitora, zlato je i garancija poverenja u NBS, a uobi─Źajeno slu┼żi i kao oblik zaštite od inflacije na du┼żi rok. S obzirom na to da je na njega te┼że uticati politikom kamatnih stopa razli─Źitih monetarnih vlasti, zlato smanjuje rizik i doprinosi o─Źuvanju vrednosti investicija.

Tokom ove godine, Centralna banka je otkupljivala zlato iz doma─çe proizvodnje i do kraja avgusta od "Srbija Zi─Ĺin koper" iz Boraotkupila je 1.115,6 kilograma. U periodu od 27. decembra 2018. do 31. avgusta, NBS je otkupila sve ponu─Ĺene koli─Źine zlata, te┼żine preko šest tona.

 

- Mo┼że se o─Źekivati da globalna neizvesnost, podstaknuta izme─Ĺu ostalog i ratom u Ukrajini, ali i skok inflatornih o─Źekivanja širom sveta i u narednom periodu imaju zna─Źajan uticaj na tra┼żnju za zlatom - objašnjavaju u Centralnoj banci.

Posle kratkotrajnog pada vrednosti, cene zlata na berzi su ponovo sko─Źile. Kako stru─Źnjaci ka┼żu, na to je uticala Putinova izjava u kojoj je zapretio i nuklearnim naoru┼żanjem, pa je cena zlata pred vikend bila 1.671,85 dolara po unci. Savetuju gra─Ĺane da je trenutno kupovina investicionog zlata najsigurnije ulaganje. Od po─Źetka krize poja─Źano je interesovanje za kupovinu zlata na berzama.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE