Obrenovac, 29.10.2020

VELIKI KORAK ZA SRPSKO UGOSTITELJSTVO


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 16.10.2020.
Srbija deo Mišlenove porodice

Foto:EPA/Ilustracija


Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović saopštila je da Srbija postaje deo porodice prestižnog Mišlenovog gastronomskog vodiča, kao i da će u decembru biti objavljeno koji su restorani u Srbiji dobili to najprestižnije kulinarsko priznanje.

Time je potvrđena informacija da to najprestižnije kulinarsko priznanje stiže u Srbiju.

"Srbija je od danas postala deo Mišlenove porodice", rekla je Labović na konferenciji za novinare, kojoj je prisustvovao i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Labović je najavila da će se početkom decembra saznati izbor Mišlena kada je reč o restoranima u Beogradu, ali i navela da to ne znači da se Mišlenove zvezdice neće proširiti i na druga mesta u Srbiji.

Istakla je da je to globalno najprestižniji gastronomski vodič koji postavlja standarde u gastronomiji i da je prisutan u svega 33 zemlje u svetu. Nemaju ga ni sve zemlje članice EU, dodala je Labović. "To potvrđuje da možemo da pariramo svetskom kvalitetu kada je gastronomska ponuda u pitanju", naglasila je Labović.

Navela je da je procena Mišlena potpuno nezavisna, da su vrlo su tajnoviti, a inspektori anonimni. "Niko ne zna koji će biti izbor u Srbiji osim samih inspektora koji će do decembra još jednom obići destinaciju", kaže Labović.

Ona je podsetila da je u Beogradu već predstavljen turistički vodič Mišlen kao prvi korak saradnje, a da je sada drugi, značjaniji korak, ulazak u Mišlenovu gastronomsku selekciju za koju navodi da je značajna i da će da doprinese pozicioniranju Srbije kao gastronomske destinacije.

Napomenula je da Mišlenova obeležja poboljšavaju kompletan imidž destinacije u turističkom smislu jer je, kaže, garant kvaliteta usluge koja se nudi na destinaciji. Navela je i da smo do sada imali pozitivne reakcije stranih gostiju kada je u pitanju gastronomska ponuda u Srbiji, kao i da je gastonomska ponuda među tri najpozitivnija utiska koje su strani turisti poneli iz Srbije, pored prirode i kulturno-istorijskog nasleđa.

Labović kaže da je mnogo primera pokazuje da su čitave lokalne zajednice prosperirale od dobijala Mišlenovih obeležja koja utiču na komplentu industriju hrane i privredu uopšte. "Dolazak Mišlena imaće izuzetno pozitivan uticaj na Srbiju i naše pozicioniranje kao turističke destinacije", rekla je Labović.

Navela je da u decembru, kada budu objavljeni rezultati, bićemo prisutni na svim kanalima komunikacije. Labović kaže da Mišlenov sajt mesečno poseti 22 miliona posetilaca i da imaju preko milion pratilaca na društvenim mrežama.

Svetsko istraživanje je, kaže, pokazalo da 88,2 odsto turista imidž destinacije vezuju za gastronomiju. Labović je rekla da blizu 20.000 restoran ima neko od obeležja Mišlena, a samo 17 odsto ima neku od zvezdica što potvrđuje da ćemo ući u izuzetnu porodicu kada su restorani i gastronomska ponuda u pitanju.

Navela je da će TOS nastaviti promotivni rad kada je u pitanju Mišlen i zahvalila ministru Ljajiću, za koga kaže da je od prvog dana podržao projekat i doprineo da imamo ovako dobar rezultat.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE