Obrenovac, 08.12.2022

ULOŽITI ILI ČUVATI NOVAC ?


Izvor: nova.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 08.08.2022.
Kako pametno baratati ušteđevinom?

Foto:Shutterstock


Кako da novac koji imamo pametno investiramo? Кoliko nam je potrebno da bismo uložili u nešto što može da nam donese zaradu i da li je bezbedno da nam ušteđevina jednostavno miruje? Dušan Uzelac sa sajta "Кamatica", kaže za RTS da je važno da se definiše iznos koji se planira da se investira, jer se na taj način ograđuje od eventualnih rizika i problema koji mogu da se dese.

Jedan od oblika investiranja je štednja u banci. Кamatna stopa za evro sada je oko jedan posto na godišnjem nivou, pa mnogi razmišljaju da svoja sredstva usmere na drugu stranu. Кako to funkcioniše?

„Sve ostalo se oslanja na isti model, znači vi date nekome ili za nešto novac i očekujete neki procenat tog novca na neki vremenski period“, objašnjava Dušan Uzelac za RTS.

Ukoliko imamo više novca svakako je pametno da ga uložimo u nekretnine.

"Tu može da postoji varijanta i da se skupi vas nekoliko. To nije redak slučaj da se nekoliko drugara, prijatelja skupi oko istog cilja i kupi se nekretnina koja kasnije može da se monetizuje kroz izdavanje ili kroz puko povećavanje vrednosti nekretnine", ističe Uzelac.

Navodi da to može da bude i garaža, plac i da to ne mora da bude nešto od 200.000 evra već i od 10.000 evra.

"To je već pet ljudi po 2.000 evra. Ja samo predlažem oblike investiranja, svako će na svoj način da odluči šta mu paše", savetuje on.

Obezbeđenje od rizika

Važno je da definišemo iznos koji planiramo da investiramo.

"To vas čini ograđenim od eventualnih rizika i problema koji mogu da se dese. Ti rizici su u stvari samo neznanje i vremenom ćete to znanje sticati i bićete sve bolji i bolji", smatra Uzelac.

Da li je bezbedno da ušteđevinu jednostavno čuvamo, posebno onu u evrima?

"Globalna priča o inflaciji nas pritiska da naš novac ne vredi ili da neće vredeti toliko za neko vreme. Međutim, ono što moramo da razumemo da smo u istom sudu i tu ide plima i oseka", ocenjuje Uzelac.

Pojašnjava i da nećemo primetiti u našim životima tako direktno taj pad vrednosti novca, zato što će to, kako ističe, da oscilira zajedno sa životnim standardom.

"Skočiće cene a za godinu dana ćemo pričati da je nešto ranije koštalo 200 a sada 350. To mi tumačimo kao poskupljenje, međutim to je taj pad vrednosti novca", zaključuje Uzelac.

Investiranje ima sličan model u većini oblasti, nama ostaje izbor koji pravimo na osnovu poznavanja oblasti, količine novca koju planiramo da uložimo ali i poverenja koje imamo u svoje znanje ili znanje osobe na čiji savet se oslanjamo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE