Obrenovac, 08.12.2022

VATROGASCI NA TERENU ZBOG SVE VEĆEG BROJA POŽARA


Izvor: obrenovac.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 18.08.2022.
Akcija obilaska lokacija na kojima je utvrđen povećan rizik od nastanka požara

Foto:obrenovac.rs


Sektor za vanredne situacije u saradnji sa lokalnim samoupravama sprovodi akciju obilaska terena, lokacija na kojima je utvrđen povećan rizik od nastanka požara na otvorenom. Ovom akcijom pripadnici vatrogasno-spasilačkih službi nastoje da ukažu na posledice koje mogu nastati paljenjem vatre na otvorenom, posebno tokom toplih letnjih dana.

Komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Obrenovac Zvezdan Pavlović naglasio je značaj obilaska terena, kako bi se u slučajevima kritičnih situacija moglo pravovremeno reagovati.

– U obilazak sa nama idu i pripadnici policije, kao i komunalne milicije, a za teško pristupačne terene angažuju se i ekipe sa dronom. U julu ove godine imali smo 75 intervencija, od čega je 59 bilo na otvorenom prostoru, dok su u julu 2021. godine zabeležene 43 intervencije, od čega su 32 bile na otvorenom prostoru, što ukazuje na povećan broj požara – rekao je Pavlović.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miloš Stanojević ovom prilikom istakao je značaj očuvanja neophodnih resursa koje koriste vatrogasno-spasilačke službe za saniranje posledica požara, te apeluje na sugrađane da ne pale vatru na otvorenom, kako ne bi došlo do nepredviđenih situacija koje bi mogle izazvati višestruke posledice i usporiti rad vatrogasnih službi u slučajevima većih požara.

– Tokom ovog leta primećen je povećan broj požara na otvorenim prostorima, a posebno u seoskim mesnim zajednicama, gde su poljoprivrednici palili ostatke nakon žetve pšenice. Iz ovog razloga, u saradnji sa sektorom za vanredne situacije, mi smo danas posetili mesnu zajednicu Grabovac i skrenuli pažnju sugrađanima da ne pale vatru na otvorenom prostoru, kako bismo izbegli nepredviđene situacije – naveo je Stanojević.

Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović naglasio je, da je u proteklih mesec dana zabeležen povećan broj požara na otvorenom prostoru što, kako ističe, oduzima potrebne resurse za spasavanje života i smanjenje materijalne štete, u nepredviđenim situacijama.

– Zahvalan sam svim predsednicima opština, koji su se odazvali našem pozivu i koji zajedno sa nama pokušavaju da edukuju naše sugrađane, da im prikažu potencijalne opasnosti i kakve su kazne – naglasio je Majstorović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE