Obrenovac, 16.01.2021

PONOVO DOZVOLJENO ZAPO┼áLJAVANJE U JAVNIM PREDUZE─ćIMA


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 29.11.2020.
Evo od kada je to mogu─çe, a ovo je jedini uslov

Foto:Profimedia


Od 1. januara slede─çe godine do 31. decembra 2023. u javnom sektoru bi─çe omogu─çena nova zapošljavanja, na neodre─Ĺeno i odre─Ĺeno vreme, bez posebnih dozvola i saglasnosti Vlade Srbije, i to ─çe biti punih šest godina nakon što je udomljavanje u javnom sektoru i zabranjeno.

Ako u parlamentu bude usvojen zakon o izmenama i dopunama Zakona o bud┼żetskom sistemu, dr┼żavna preduze─ça i ustanove mo─çi ─çe da prime za stalno nove zaposlene, bez odobrenja Vlade, ali broj primljenih radnika ne─çe mo─çi da bude ve─çi od 70 odsto broja onih kojima je u tom preduze─çu ili ustanovi prestao radni odnos u prethodnoj kalendarskoj godini.

Za prekora─Źenje tog limita mora─çe da se dobije odobrenje posebnog tela Vlade Srbije, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

Zapošljavanje ─çe biti mogu─çe ako korisnik javnih sredstava ima obezbe─Ĺena sredstva za plate, odnosno zarade, sa pripadaju─çim porezom i doprinosima za novozaposlene, i mora─çe da bude uskla─Ĺeno sa procedurama predvi─Ĺenim posebnim propisima.

Nova pravila o zapošljavanju u javnom sektoru trebalo bi da va┼że tri godine.

"Problem u Srbiji je što mi ve─ç du┼że od decenije nemamo centralni registar zaposlenih u javnoj upravi. Imamo nepouzdane informacije i ne znamo ta─Źnu strukturu tih oko pola miliona ljudi koji rade u dr┼żavnoj upravi. U takvim uslovima ne mo┼żete da pravite adekvatnu politiku zapošljavanja, kao ni politiku platnih razreda, koji zato toliko i kasne sa primenom, a verovatno na kraju ne─çe ni biti usvojeni", ka┼że za "Blic Biznis" Nikola Altiparmakov, ─Źlan Fiskalnog saveta.

On podse─ça da je zabrana zapošljavanja bila posebno problemati─Źna u zdravstvu, što je zbog krize sa pandemijom ukinuto silom prilika, i ocenjuje da u ovakvoj situaciji ostaje izbor izme─Ĺu dva zla - "stihijskog nezapošljavanja ili stihijskog prijema ljudi, ali sistemski ništa ne mo┼żete da radite".

"EU je dala 10 miliona evra Svetskoj banci da uradi studije u kojim sektorima mi imamo viškove, a u nekim manjkove. Zato je negde trebalo otpuštati, a negde zapošljavati. Mi te studije koje su ura─Ĺene pre 3-4 godine, na ┼żalost, nikada nismo videli", zaklju─Źuje sagovornik.

U predlogu zakona se navodi da od 1. januara ukupan broj zaposlenih na odre─Ĺeno vreme (izuzev pripravnika) anga┼żovanih na osnovu ugovora o delu, privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge ili agencije za privremeno zapošljavanje kod korisnika javnih sredstava, ne mo┼że da bude ve─çi od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih koji su primljeni na neodre─Ĺeno vreme. Izuzetak ─çe va┼żiti samo ako postoji saglasnost Vlade Srbije.

U ograni─Źenje se ne ubrajaju zaposleni koji su na zameni, ili koji su radno anga┼żovani posredstvom Nacionalne slu┼żbe za zapošljavanje, putem javnih radova, u cilju dodatnog obrazovanja ili obuke. Tako─Ĺe, izuzetak su i zaposleni na realizaciji projekata koji se finansiraju sredstvima Evropske unije ili donacijama.

Ova ograni─Źenja se ne odnose na sudije, javne tu┼żioce i zamenike javnih tu┼żilaca, nastavno osoblje visokoškolskih ustanova, kao i na direktore javnih preduze─ça.

O zapošljavanju novih radnika iznad ograni─Źenja od 70 odsto u slu┼żbama Narodne skupštine ili institucija poput Zaštitnika gra─Ĺana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Dr┼żavne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog zna─Źaja i zaštitu podataka o li─Źnosti i ostalih, odu─Źiva─çe odbor Narodne skupštine nadle┼żan za administrativno-bud┼żetska pitanja.

U javnim preduze─çima i društvima kapitala koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a koje je osnovala dr┼żava, krajem prošle godine radilo je 69.565 ljudi, što je skoro 10.000 manje nego krajem 2014. godine. Zakon koji je odre─Ĺivao maksimalan broj zaposlenih i koji je bio usvojen krajem 2013. otišao je pre godinu dana u istoriju, ali je dr┼żava odlu─Źila da nastavi sa zapošljavanjem po starom pravilu.

Zato je zapošljavanje nastavila da odobrava Vladina komisija, a usvojen je i Zakon o bud┼żetskom sistemu koji je produ┼żio zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2020. godine.

Iako je krajem prošle godine najavljivano da ─çe posle pet godina biti ukinut zakon o maksimalnom odre─Ĺivanju broja zaposlenih, u dr┼żavnoj slu┼żbi se i u 2020. zapošljavalo po starom, ako to odobri Vladina komisija za davanje saglasnosti.

Prema ra─Źunici Fiskalnog saveta, razlog je bio to što planirano previsoko pove─çanje plata (u proseku 9,6 odsto) nije ostavljalo prostor za novo zapošljavanje u dr┼żavnom sektoru. Odnosno, sav novac za plate trebalo je da bude potrošen za ve─çe zarade ve─ç zaposlenih.

Fiskalni savet je više puta upozoravao Vladu Srbije da je zabrana zapošljavanja i neplansko smanjivanje broja zaposlenih ostavilo ozbiljne negativne posledice na rad i kvalitet usluge javnog sektora. Broj stalno zaposlenih se smanjivao, a deo odlaze─çih radnika se nadomeš─çivao posrednim anga┼żovanjem na odre─Ĺeno.

Zato je veliki broj bud┼żetskih korisnika funkcionisao s manjkom kadra u odnosu na zakonom dozvoljene limite i dr┼żavnim organima je postajalo sve te┼że da obavljaju svoje redovne nadle┼żnosti, navodio je Fiskalni savet.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE