Obrenovac, 08.12.2022

HOLIVUD SNIMA FILM O PEVAČU SRPSKOG POREKLA


Izvor: Espreso/Nova.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2022.
Objavljen je prvi trejler za biografski film o Otkačenom Alu Jankoviću

Foto:Printscreen/Instagram/moveeksplus


I već iz prvih kadrova vidljivo je da je reč o, kako prenosi Total Film, „parodiji parodije parodije“.

Naime, u trejleru tinejdžer Al od roditelja krije časopise o harominici, a policija ga hapsi zbog polka žurki.

Ali to je tek početak ove potpuno šašave reinterpretacije života satiričnog muzičara, jer Al ubrzo upoznaje ni manje ni više, nego Madonu (Evan Rejčel Vud) sa kojom se upušta u strastvenu romansu koja ga vodi ka zavisnosti od alkohola, pa i od same slave.

https://www.instagram.com/p/ChSrOhMLyym/?utm_source=ig_embed&ig_rid=b9946d21-6f98-4809-af1d-0d6ea49b2f35

Otkačeni Al Jankovik proslavio e satiričnim obradama muzičkih hitova (Like a Surgeon, Eat It, Amish Paradise…), a film, po svemu sudeći, ne odstupa od njegovog uvrnutog smisla za humor, te prema zvaničnom sinopsisu prati njegov život od „instant uspeha i statusa seks simbola“ do „neslavne romanse koja ga je gotovo uništila“.

Režiju potpisuje Erik Apel koji je i koscenarista zajedno sa Jankovikom, a film će od 4. novembra biti dostupan na striming servisu Roku Channel.

Interesantno je to da je Al poreklom iz Jugoslavije – odnosno, njegovi baba i deda su izbeglice iz Jugoslavije. U filmu se pojavljuje Evan Rejčel Vuds, koja ni manje ni više nego tumači legendarnu Madonu, kraljicu pop muzike koja je tokom osamdesetih navodno par puta bila viđena u njegovom društvu.

https://www.instagram.com/p/CdGuDzqrr7B/?utm_source=ig_embed&ig_rid=5762b991-5c79-4a8e-ab24-4625659e57b6

Talenat za zabavu nasledio je od svog oca Nika Jankovića, koji je bio glumac i muzičar, a od majke Meri Janković talenat za komediju. Njihov porodični moto je glasio: „Radi što god te čini srećnim“.

Otac i majka su izabrali časove harmonike za mlađanog Ala, kada je imao sedam godina, a smatrali su da će harmonika napraviti revoluciju u rok muzici. Potom mu je uzor postao Elton Džon, kao pevač, ali i kao komični muzičar za klavirom.

https://www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg&feature=emb_title

Al je bio odličan đak u osnovnoj i srednjoj školi u Linvudu. Školovao se za profesionalnog muzičara u Kaliforniji, ali je diplomirao artihekturu na Državnom politehničkom univerzitetu u San Luisu. Bivo je povučen i tih, čak su ga zvali „nerd“.

Kao komičar iskazao se prvo u radio emisijama dr Dementa, kome je sa 16 godina slao pesme kao parodije na popularne hitove i ličnosti u Kaliforniji.

A onda je počeo da nastupa u lokalnim kafanama. Kada je krajem sedamdesetih postao disk džokej na studentskom radiju, dobio je nadimak “Uvrtnuti Al”, koji je on pretvorio u istituciju humora, parodija i muzike. Sabravši svoje prve radove 1978. godine objavio je prvu ploču pod nazivom „Spusti me dole“.

Pesma sa tog albuma „Još jedan vozi autobus“, parodija kalifornijskog hita, prilagođena studentima, vinula je Jankovića u svet šou biznisa.

https://www.youtube.com/watch?v=RyYZOtAxYKY

Kada je menadžer Jai Levi pruzeo vođenje muzike karijere Ala Jankovića i njegovog orkestra, vrsni harmonikaš je postao najpopularniji imitator poznatih grupa i njihovih pesama. Prvi singl „Eat It“, parodija na pesmu Majkla Džeksona „Beat It“, postao je popularan toliko da mu je 1985. godine otvorio vrata televizija i filmskih studija za snimanje spotova.

Da bi bio primećen , Al je pustio kosu i brkove, skinuo naočare i nije ispuštao harmoniku iz ruku. Sredinom devedesetih bio je poznat svim Amerikancima, pogotovo posle pesme „Amish Paradise“.

Janković je obrazložio svoju promenu: „Ako Madoni dozvoljavaju da se menja i presvlači svakih 15 minuta, smatram da ja imam pravo na fizičke promene bar jednom u 20 godina.“

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE