Obrenovac, 08.12.2022

FESTIVAL SAKSOFONA


Izvor: Nova.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2022.
Od 27. do 29. septembra u Beogradu

Foto:EPA-EFE/ALBERTO VALDES


Deveti međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade SAXperience biće održan od 27. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu, najavili su organizatori.

Ovogodišnje izdanje festivala obuhvatiće koncerte muzičara vrhunskog nivoa i edukaciju domaćih saksofonista na majstorskim kursevima gostujućih umetnika kao i angažovanje domaćih kompozitora, čija će se nova dela za saksofon premijerno izvesti na festivalu.

Belgrade Saxperience osnovan je 2014. godine kao inicijativa Udruženja saksofonista Srbije sa saksofonistom Milanom Savićem na čelu.

Objašnjavajući razloge angažovanja domaćih kompozitora Milan Savić, direktor festivala je rekao da će ove godine delo poznatog srpskog kompozitora izvesti jedan od najistaknutijih francuskih saksofonista.

"Ove godine sam imao želju da jedan domaći kompozitor napiše novo virtuozno delo za saksofon i klavir jer nam takvih dela nedostaje u repertoaru za klasični saksofon. S tim u vezi pozvao sam jednog od naših najeminentnijih kompozitora, Ivana Jevtića sa kojim sam ranije dosta sarađivao i koji već ima dosta iskustva u pisanju muzike za saksofon. Jevtic je napisao koncert za alt saksofon i gudački orkestar koji sam premijerno izveo sa Simfonijskim orkestrom RTS-a na prvom izdanju festivala 2014. godine, a ove godine njegovo delo izvešÄ‡e Nikola Arsenijević priznati saksofonista iz Francuske i profesor na konzervatorijumu u Versaju" istakao je Savić.

I ove godine na Belgrade SAXperience publici će se predstaviti inostrani i domaći saksofonisti i ansambli, koji će u toku festivala održati i master klasove.

Majstorski kursevi biće održani u Kulturnom centru Beograda, a namenjeni su učenicima i studentima saksofona, kao i mladim profesionalcima i profesorima.

Na ovom, sve značajnijem edukativnom programu festivala, učenicima i studentima saksofona biće omogućeno da uče od renomiranih saksofonista.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE