Obrenovac, 16.05.2021

PONOVO FRKA U DOMU OMLADINE


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2019.
Ne propuštajte!

Foto:Promo
U petak, 13. decembra, od 20 do 23 časa, u sali Amerikana Doma omladine biće održana FRKA#5, (Festival romske kulture i aktivizma).

Na festivalu će nastupiti: glumica Gorica Popović, glumac Slobodan Boda Ninković, pevačica Aleksandra Slađana Milošević, grupa Kal, Ivan Kurtić, Dušan Kurtić i orkestar Ivana Makevića.

Ovo je već peta godina kako Romski kulturni centar i partnerske organizacije organizuju festival FRKA, sa ciljem da postane najveći tradicionalni događaj u Evropi i da svojim aktivnostima stavi u žižu ljudska i manjinska prava.

U Srbiji, manifestacije iz oblasti kulture i kulturno-umetničke aktivnosti Roma su ograničene na lokalni nivo, a njihov domet se uglavnom završava publikom iz romske zajednice.

Kulturni događaji Roma retko su zastupljeni na javnim medijskim servisima i obično nemaju adekvatno mesto u vodećim institucijama kulture. FRKA#5 je jedan od načina da se pronađe novi model kako bi se naglasile pozitivne vrednosti Roma kao što su: vrhunska umetnost (naročito iz oblasti muzike), slobodan duh, tolerancija i drugi.

Cilj festivala je da predstavi savremenu romsku kulturu na kreativan i inovativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke.

Trenutno je romska zajednica kao i njihova kultura marginalizovana u svim aspektima socijalnog i ekonomskog života.

Želja organizatora je da romska kultura bude atraktivnija i dostupnija svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost, da dobije na snazi i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rešavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice.

Prvi događaj ovakvog tipa u Srbiji je organizovan 25. septembra 2015. Ispred Vlade Srbije se tom prilikom okupilo oko 250 učesnika, gde im se obratila između ostalih, i predstavnica Evropskog parlamenta – Soraja Post. Povorka učesnika je prošetala Nemanjinom ulicom, ispred Autobuske stanice Beograd je uručena humanitarna pomoć migrantima, a nakon toga, u Mikser hausu otvorena je izložba “Romi i umetnost“ Ivana Prede.

Usledile su tribina „Evropa, Balkan i Romi“, debata o Romkinjama između tradicije i emancipacije i projekcija filma o Šabanu Bajramoviću. U večernjim satima nastupili su: bend Crne mambe iz Niša, Gipsy mafia iz Zrenjanina i GRUBB iz Beograda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE