Obrenovac, 18.05.2021

ČELIČNO PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2020.
Kinezi emitovali ''Valtera'' kao podršku Srbiji

Foto:Printscreen/ Youtube


Kineska nacionalna televizija je u znak podrške Srbiji emitovala na svom filmskom kanalu kultno ostvarenje "Valter brani Sarajevo" sa legendarnim Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi.                                     

"Čelično prijateljstvo Srbije i Kine, kako su ga nazvali i kakvim ga grade predsednici Si Ðinping i Aleksandar Vučić, u danima kada se borimo sa opakim korona virusom dobija posebno na značaju", piše u saopštenju BK grupe. 

 Naglašava se da se čelično prijateljstvo ne ogleda samo u dolasku kineskog ekspertskog lekarskog tima, dopremanju medicinske i zaštitne opreme, testova za detekciju kovida 19, već i u velikoj moralnoj podršci. 

 Navodi se da je u stalnim kontaktima sa kineskim prijateljima, narodni poslanik Dragomir J. Karić u razgovoru sa nekadašnjim kineskim ambasadorom Li Mančangom dobio informaciju da je kineska nacionalna televizija sinoć, najglednaija televizija na svetu, na svom filmskom kanalu ČTV6, u 22.05 časova po lokalnom vremenu, emitovala u znak podrške Srbiji kultno ostvarenje "Valter brani Sarajevo". 

 "Ovo je zaista izuzetan gest. Veliku zahvalnost upućujem kineskom narodu i predsedniku Si Ðinpingu na svemu što čine za našu zemlju i građane. Oni su nebrojeno puta do sada pokazali da su naši iskreni prijatelji, kao što smo se i mi trudili da to prijateljstvo maksimalno uzvratimo", poručio je Karić. 

 Karić kaže da je stotine miliona Kineza duboko dirnula poruka predsednika Aleksandra Vučića u kojoj je predsednika Si Ðinpinga zamolio za pomoć kineskog naroda i u kojoj je govorio o ogromnom poverenju koje Srbija ima u Kinu. 

 "Iako i sama još bije bitku protiv korona virusa, Kina je odmah reagovala kako bi Srbiji pomogla da što bezbolnije iskoreni pošast koja je zadesila planetu", naglasio je Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Skupštini Srbije. 

 Karić kaže da su kineski mediji pozdravili odluku kineske nacionalne televizije da emituje "Valtera" kao još jedan vid, ovoga puta moralne podrške građanima Srbije. 

 Ukazao je i na brojne komentare koje su mlađe generacije ostavljale na portalima, a u kojima su navodili da su gledali film prvi put i uživali ne samo u filmskoj priči, već i u reakcijama svojih roditelja, baka i deka koji su kultno ostvarenje odgledali do kraja iako se završilo iza ponoći. 

 "Oni su hiljadama kilometara daleko, ali su u mislima sa nama u ovim teškim danima. Film 'Valter brani Sarajevo' je stotine miliona Kineza držao budnima duboko u noć i to je bila prilika da mladi naraštaji vide šta je to što je oduševljavalo njihove sedamdesetih godina prošlog veka. A evo s istim žarom i godinama kasnije", rekao je Karić. 

 Na portalu čuvene Beijing daily group, koja u svom sastavu ima devet novina, tri magazina, jednu izdavačku kuću i sajt, navedeno je da ČTV6 neretko bira filmove koji svojom radnjom ili porukom prate određeni aktuelni događaj. 

 "Iako Sarajevo više nije u Srbiji, Sarajevo mnogo znači Srbiji. Valter brani Sarajevo odražava neumornu borbu potlačenih nacija pred stranim agresorima. Srbija se suočava s epidemijom koronavirusa i sada joj je potrebna upravo takva odlučnost, hrabrost i borba", piše između ostalog u tekstu na sajtu www.bjd.com.cn. 

 Autor je dalje objasnio da je "Kina 1955. uspostavila diplomatske odnose sa bivšom Jugoslavijom, a nakon njenog raspada odnosi dve zemlje su prešli na kinesko-srpske odnose, jer je Srbija naslednik Jugoslavije. U 2016. godini kinesko-srpski odnosi su nadograđeni u sveobuhvatno strateško partnerstvo. Filmski kanal emituje stare jugoslovenske filmove, koji odražavaju tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije." 

 Potpisnik teksta podseti je na zahvalnost koju je u dva navrata preko društvenih mreža predsednik Vučić uputio rukovodstvu i narodu Kine za brzu reakciju u pružanju pomoći, a apostrofirao je i da ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo svojim radom doprinosi jačanju odnosa između dve države, posebno u ovim teškim vremenima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE