Obrenovac, 16.05.2021

U ZNAKU VELIKOG AZNAVURA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 27.01.2020.
U sredu počinje beogradski festival dokumentarnog filma

Foto:Promo
Premijerom neobičnog dokumentarca Aznavour by Charles, pričom o legendarnom francuskom glumcu, kompozitoru i pevaču Šarlu Aznavuru, 29. januara u "Kombank dvorani" svečano će biti otvoren drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma DOK#2.

Ova saga o jednom od najslavnijih umetnika, koji je obeležio ne samo kinematografiju, već i francusku i evropsku kulturu, započela je još davne 1948, kada mu je Edit Pjaf ponudila kameru Pilar Boleks. Od tog trenutka, pa sve do 1982, ova kamera je Aznavuru bila najbolji prijatelj od koga se nije odvajao, i koji je zabeležio njegov život - snimao je svoja putovanja, druženja, prijatelje, ljubavi, divne momente, neprijatne situacije, i gotovo sve zanimljive događaje koji su činili njegovu svakidašnjicu.

Slavni Francuz i rođeni Parižanin jermenskog porekla preminuo je 1. oktobra 2018, u 95. godini, a nekoliko meseci pre toga počeo je da radi zajedno sa Markom de Dominikom na celokupnom materijalu koji je snimao tokom gotovo četiri decenije, i odlučio je da napravi svoj film. Gosti Beograda biće reditelj De Dominiko, ali i Aznavurov sin Miša.

Ovaj uzbudljivi dokumentarni zapis podsetiće našu publiku na Aznavura koji je 2003. bio i ekskluzivni gost Festa - zahvaljujući inicijativi reditelja Gorana Paskaljevića (tadašnjeg predsednika Saveta Festa), legendarni glumac svečano je otvorio 31. "festival festivala". Te godine prikazan je film "Ararat" Atoma Egojana, u kojem je igrao glavnu ulogu, a uručen mu je i Zlatni pečat Kinoteke. Aznavur je tokom boravka u Beogradu, između ostalog, posetio i tadašnji Sajam antikviteta u hotelu "Slavija", i bio je potpuno očaran jednim pirotskim ćilimom. Taj ćilim, kako je u svojim sećanjima jednom govorio Paskaljević, krasio je malu bioskopsku salu u Aznavurovoj kući u Parizu.

Pored sage o francuskom "Frenku Sinatri", do 2. februara, pred publikom festivala DOK#2, naći će se i drugi dokumentarci iza kojih stoje velikani sa jedne ili druge strane kamere. U "Kombank dvoranu" stiže novo ostvarenje reditelja Abela Ferare "Kinooperater", potresna drama o džez ikoni Bili Holidej, u režiji Džejmsa Erskina, potom film oskarovca Rona Hauarda "Pavaroti" o legendarnoj operskoj zvezdi. Na repertoaru je i dokumentarac o Maradoni, kao i provokativno ostvarenje "Slava Satani" Peni Lejn, koje govori o kultu koji slavi sve ono što se smatra lošim.

Festival će i ove godine predstaviti selekciju debitanata, ENTER DOK, koja će biti takmičarskog karaktera. U selekciji će se naći jedno jugonostalgično ostvarenje Ikea for YU rediteljskog dua Marije Ratković Vidaković i Drinke Radonić, marokansko ostvarenje "Hleb i Anđeli" Rašida Bija, kao i film "Više od krvi" rediteljke Lorete van der Horst.

"TEŽINA LANACA 3" NA ZATVARANJU

Program koji bira gost selektor, pod nazivom A LA CARTE, prikazaće pet ostvarenja, među kojima je i "Težina lanaca 3" Borisa Malagurskog, koji će zatvoriti festival. U selekciji su "Na ivici" Alison Klajman, kao i film "Kapital u 21. veku", koji predstavlja adaptaciju jedne od najmoćnijih knjiga današnjice. Tu je i program Muzičke priče, sa biografskim dokumentarcima o nekim od najvećih zvezda, poput Džima Maršala, Suzi Kju, "Roling Stounsa".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE