Obrenovac, 18.05.2021

KULTURO, EVO NAS


Izvor: espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2020.
Rebalansom budžeta Vlada Republike Srbije za kulturu izdvaja NULA DINARA ove godine

Foto:Printscreen


Vlada Republike Srbije nastavlja da posmatra kulturu ne kao investiciju u duhovni život naroda, već kao potrošnju i luksuz. Ionako najniže izdvajanje za kulturu u Evropi i regionu sada je svedeno na nulu. Ova katastrofalna odluka Vlade koštaće Srbiju velikog dela kulturne produkcije koju će sasvim izgubiti.

Sektor kulture i samostalni umetnici nisu obuhvaćeni Uredbom Vlade Republike Srbije o rebalansu budžeta, kojim je predviđena ekonomska pomoć u iznosu od 5,1 milijardu evra u cilju saniranja posledica epidemije koronavirusa, javlja nova.rs.

Inače, budžetom Srbije za 2020. godinu za kulturne delatnosti predviđeno je 0,73 odsto ukupnog državnog budžeta, što je procentualno nešto manje nego 2019. godine (0,74 odsto). Od ukupno 13,28 milijardi dinara, predviđenih za kulturu i informisanje, na kulturne delatnosti odlazi 9,8 milijardi, a za medijsku oblast 3,4 milijarde dinara.

U Srbiji, prema podacima Koordinacionog odbora, ima ukupno 2.373 samostalnih umetnika od kojih je većina nakon izbijanja epidemije i uvođenja vanrednog stanja ostala bez izvora prihoda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE