Obrenovac, 18.05.2021

NEMANJA I SVETI SAVA - TEMELJ I KROV SRPSTVA


Izvor: Espreso.co.rs/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 01.02.2021.
─ćiri─ç ispunila normu u trci na 400 metara za EP u dvorani

Foto:Beograd.rs


- Nemanjina dr┼żava je temelj ideja srpske dr┼żavnosti i osnova ukupnih nacionalnih ideala, duboko usa─Ĺenih u kolektivni identitet srpskog naroda - ka┼że istori─Źar prof. dr Vlada Stankovi─ç.

- On je promišljenim potezima uveo Srbiju u civilizovani svet, pravoslavnu vaseljenu.

Njegov presudni korak je odluka da do─Ĺe kod raškog episkopa, tada, naravno, Romeja, da se krsti kao pravoslavac. Znao je da ─çe se tako pribli┼żiti tada najmo─çnijem ─Źoveku sveta, Hristovom namesniku, vizantijskom caru Manojlu Komninu.

Car je zaista obratio pa┼żnju na Nemanju i darovao mu ┼żupe u trajno vlasništvo, uz pravo da u njima gradi zadu┼żbine, što su bile neuobi─Źajene privilegije i priznanje izvesne samostalnosti. Srpski veliki ┼żupan je nastavio da ratuje protiv Vizantinaca, ali ratne pobede nisu bile presudne za priznanje dr┼żave, ukazuje istori─Źar. Kada je iznervirani car Manojlo li─Źno poveo pohod protiv Nemanje, ovaj je napravio drugi presudni korak.

- Umesto da ┼żrtvuje narod u ratu, pred cara je izašao sam, sa om─Źom oko vrata i golom oštricom ma─Źa u ruci - ka┼że dr Stankovi─ç.

- To nije poni┼żavaju─ça predaja, ve─ç simboli─Źki gest kojim je Nemanja poru─Źio da ne─çe da ratuje s Hristovim namesnikom ve─ç da ┼żeli Srbiju kao deo bo┼żanskog poretka na zemlji. I tako je pobedio! Manojlo ga vodi na trijumf u Carigrad, kao pora┼żenog, a ukazuje mu vladarske po─Źasti. Srbija je time primljena u pravoslavnu vaseljenu i zapo─Źela je novu istoriju.

- Obi─Źno se smatra da je Nemanjin krajnji cilj bio izgradnja srpske zadu┼żbine na Svetoj Gori, ali to je bio samo korak ka Svetoj zemlji - ka┼że dr Viktor Savi─ç, nau─Źni saradnik Staroslovenisti─Źkog odseka Instituta za srpski jezik SANU.

Sava zahvaljuju─çi ugledu i nepokolebljivoj privr┼żenosti Srbije pravoslavlju dobija od vizantijskog cara i vaseljenskog patrijarha priznanje samostalne Srpske crkve.

Pokloni─Źkim putovanjima u Palestinu on zaokru┼żuje dr┼żavotvorni poduhvat.

- Otvaraju─çi "presvetli put ka Jerusalimu" gde gradi zadu┼żbine, Sava simboli─Źki povezuje Srbiju i Svetu zemlju i omogu─çava da Srbi postanu "novi izabrani narod", sa zna─Źajnim mestom u hriš─çanskoj vaseljeni - zaklju─Źuje istori─Źar Aleksandar Z. Savi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE