Obrenovac, 18.05.2021

TRAJNA VREDNOST


Izvor: novosti.rs/Dejan ─Éori─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2021.
Najbolje izlo┼żbe u 2020. godini

Foto:Lazar Vozarević, 'Materinstvo' / Foto Vlasništvo galerije Lazar Vozarević


Me─Ĺu mnoštvom ru┼żnih dešavanja na našoj likovnoj sceni izdvajaju se neka trajnom vrednoš─çu.

1. Lazar Vozarevi─ç, Muzej "Cepter"

2. Srpsko slikarstvo 1950-2000, Galerija Doma Vojske

3. Galerija "Lucida", godišnji program

4. "Studenica", Galerija SANU

5. "Srpska crkva - ruska ruka", Ruski dom

Izlo┼żba koja je najdu┼że trajala, od aprila do avgusta, bila je posve─çena velikom slikaru visokog modernizma Lazaru Vozarevi─çu. U Muzeju "Cepter" prire─Ĺena mu je retrospektiva slika, a uskoro treba i da u─Ĺe u štampu prva njegova monografija u izdanju njegove mati─Źne galerije u Sremskoj Mitrovici. Vozarevi─ç je idealan primer slikara koji je bio u ┼żi┼żi svetskih dešavanja a da ni ─Źim nije izneverio svoje poreklo, spojio je Pikasa, enformel i apstraktnu umetnost sa ikonom i freskom.

Druga zna─Źajna izlo┼żba, još ve─ça po obimu, bila je posve─çena srpskom slikarstvu druge polovine dvadesetog veka. Prvi deo izlo┼żbe o slikarstvu do 1950. odr┼żan je prošle godine, obe u Galeriji Medija centra Odbrana. Autor izlo┼żbi je Nikola Kusovac koji najbolje poznaje srpske privatne i javne kolekcije. Mogla su po prvi put da se vide samo dela iz privatnih zbirki, retko ili nikada izlagana, u statusu nacionalnog dobra. Obe izlo┼żbe objedinjuje obimna knjiga na 500 strana, ─Źija su dva tira┼ża razgrabljena. Iza ovog mamutskog poduhvata stoji samo jedan ─Źovek - Nikola Stoj─Źevi─ç, koji je u Galeriji "Heksalab" i na drugim mestima organizovao najbolje izlo┼żbe koje je Beograd video u poslednjih deset godina.

Ulogu predstavlja─Źa pojava iz sveta slike, najšire shva─çene, od fantasti─Źne, realisti─Źke do apstraktne, preuzela je Galerija "Lucida". Re─Ź je sada o najvrednijem privatnom izlaga─Źkom projektu u prestonici, sistematskom predstavljanju najboljih slikara naj─Źeš─çe mlade generacije, prete┼żno figurativne veroispovesti. Vlasnik Galerije Zlatomir Radivojevi─ç je i kolekcionar koji prikupljena ostvarenja namerava da publikuje u monografiji svoje zbirke. Izlo┼żbe traju po mesec dana, o svakom autoru se objavi kvalitetan katalog, a ove godine je zbog epidemije smanjen broj izlaga─Źa, koje su bili hronološki: Milan Panteli─ç, Marko La─Ĺuši─ç, Kristina Pirkovi─ç, Mladen ─Éurovi─ç, Veljko Valjarevi─ç i Ivana ┼Żivi─ç.

Kapitalnu izlo┼żbu priredila je Galerija SANU, koja decenijama ne izneverava svoju visoko postavljenu koncepciju. "Duhovno i kulturno nasle─Ĺe manastira Studenice - drevnost, postojanost, savremenost" obele┼żila je 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Autor izlo┼żbe je dopisni ─Źlan SANU Miodrag Markovi─ç.

Izlo┼żba i knjiga "Srpska crkva - ruska ruka", autor Ivana R. Markovi─ça i Jelene Me┼żinski Milovanovi─ç, u Ruskom domu, studiozno i detaljno prikazala je delovanje oko 2.000 ruskih stvaralaca, belih emigranata u Srbiji, u periodu 1918-1940. Re─Ź je o vrhunskim arhitektima, in┼żenjerima, slikarima, strip crta─Źima, scenografima, balet majstorima i vizantolozima poput Okunjeva i Ostrogorskog.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE