Obrenovac, 12.05.2021

MALA POMOĆ NEKOME PUNO ZNAČI


Izvor: Alo.rs/Tanjug/M.S./Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2021.
Našim umetnicima prikupljena donacija od 3.525.000 dinara

Foto:Unsplash


Prikupljeno je 3.525.000 dinara za pomoć ugroženim glumcima zahvaljujući humanitarnoj onlajn predstavi “Balkanski špijun”, koja je imala više od 200.000 pregleda na Božić, za samo taj dan, na YouTube kanalu kompanije Možart, saopštili su danas iz Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Prikupljeno je 3.525.000 dinara za pomoć ugroženim glumcima zahvaljujući humanitarnoj onlajn predstavi “Balkanski špijun”, koja je imala više od 200.000 pregleda na Božić, za samo taj dan, na YouTube kanalu kompanije Možart, saopštili su danas iz Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Voja Brajović, predsednik UDUS-a, izjavio je da ova plemenita akcija pre svega je imala cilj da se podigne svest o problemu i da ljudi prepoznaju ugroženost izvođača, koji žive da bi radili svoj posao, a trenutno su sprečeni u tome.

“U periodu epidemije, književnik može da piše kod svoje kuće, slikar da slika, ali dramski umetnici su izuzetno pogođeni ovom krizom”, bio je jasan Brajović.

Prvi put je bila realizovana ovakva glumačka postava “Balkanskog špijuna” Dušana Kovačevića - Dragan Bjelogrlić (Ilija Čvorović), Mima Karadžić (Đura), Vesna Trivalić (Danica), Branka Katić (Sonja) i Gordan Kičić (Petar Markov Jakovljević), a voditelj Zoran Kesić je kao narator doneo još smeha ovom komadu.

Brajović je prijatno iznenađen koliko su Bjelogrlić i cela ekipa uspeli da prenesu emociju preko Zoom aplikacije.

“U svakom trenutku se videlo da im peva duša i da su počastvovani što učestvuju u akciji. Dušan Kovačević mi je rekao da je prvi put posle 47 godina slušao svoj integralni tekst i oduševljen je interpretacijom”, kazao je predsednik UDUS-a.

“I Kesić je uneo mnogo šarma, kompletna postava je toliko savesno prišla celom projektu, o njihovom daru da ne govorim. Videlo se da sa mnogo radosti žele da pomognu i pošalju poruku da je našoj profesiji u ovom trenutku potrebno zajedništvo. Moj utisak je da u predstavi može da se uživa i dok putujete negde kolima. Dovoljno je i sam audio da se pusti, jer je ovo i izvanredna radio drama, i zato veliko hvala svima”, zaključio je Brajović.

Iznos donacije rastao je sa svakim šerom u prva 24 sata, a zbog velikog interesovanja, ova moderna verzija “Špijuna” biće dostupna i više od planiranih 48 sati, odnosno publika je može gledati još nekoliko dana na YouTube kanalu Možarta.

Svi glumci kao i reditelj onlajn predstave Nemanja Ćipranić su se odrekli honorara, kako bi iznos donacije bio još veći.

Prva Zoom predstava u Evropi imala je velikog ođeka i van granica Srbije, jer su komentari stizali iz Skoplja, Sarajeva, Pule, Kotora, Holandije.

Humanitarna akcija prema brojkama premašila je više od 200.000 pregleda, a gledaoci su slali organizaciji na stotine fotografija na kojima se vidi kako se cele porodice smeju i uživaju uz predstavu na Božić.

Svi učesnici i sama kompanija izrazili su veliko zadovoljstvo što su se mnogi odazvali, šerovali predstavu i što su poslali na Božić lepu zajedničku poruku - da je potrebno da svi misle o kulturi i da je ona neophodna u svakom trenutku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE