Obrenovac, 18.05.2021

NA DISTANCI I U POZORIŠTU


Izvor: Alo.rs/Tanjug/V.M.,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2020.
Obavezne mere kako za publiku tako i za glumce... Razmak izme─Ĺu sedi┼íta 1,5 metar, a to nije sve

Foto:Shutterstock


Sekretarijat za kulturu predlo┼żio mere za rad pozorišta u Beogradu...

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je danas Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19, potvr─Ĺeno je iz Sekretarijata.

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je u ponedeljak svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

U pitanju su samo preporuke, a sva pozorišta su slobodna i samostalno treba da odlu─Źe, u skladu sa svojim mogu─çnostima, kada ─çe po─Źeti pozorišnu sezonu u salama.

Ove preporuke treba samo da im pomognu da bezbedno organizuju svoj rad.

Me─Ĺu predlogom mera stoji da je neophodno da se na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postave obaveštenja o bezbednosnim merama, o obavezi pridr┼żavanja opštih higijenskih mera i mera fizi─Źke udaljenosti u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravlje.

Tako─Ĺe, obavezno je merenje telesne temperature, beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedina─Źnom gledaocu, a na slu┼żbenim ulazima u zgradu pozorišta svim zaposlenima i izvo─Ĺa─Źima.

Obavezno je koriš─çenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvo─Ĺa─Źa za vreme igranja predstave.

Neophodna je fizi─Źka udaljenost, te se za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uklju─Źuju─çi dolazak i odlazak, preporu─Źuje odr┼żavanje fizi─Źke distance izme─Ĺu u─Źesnika (posetilaca, izvo─Ĺa─Źa i zaposlenih) od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporu─Źuje se izme─Ĺu, i od, izvo─Ĺa─Źa peva─Źkih deonica i muzi─Źara duva─Źkih instrumenata. Preporu─Źuje se i razmak od najmanje dva metra izme─Ĺu publike i izvo─Ĺa─Źa na sceni.

Organizacija pozorišnih predstava i programa mogu─ça je isklju─Źivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehni─Źke i bezbednosne uslove u kojima se mo┼że poštovati propisana fizi─Źka distanca prilikom ulaska, izlaska kao i kretanja i boravka u prostoru, a preporuka je da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Neophodno je ograni─Źenje ukupnog broja posetilaca, tako da mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporu─Źene fizi─Źke udaljenosti od 1,5 metara, prema kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu. Njihov predlog je jedna tre─çina ukupnog kapaciteta sale.

Preporu─Źuje se da se unapred ozna─Źe sva mesta za sedenje me─Ĺusobno udaljena najmanje 1,5 metara, kao i da se ograni─Źi ulazak najviše onoliko posetilaca koliko ima ozna─Źenih mesta.

Za ─Źlanove porodica mogu se organizovati i posebna mesta (Sedišta jedno do drugog). Preporu─Źuje se omogu─çavanje i podsticanje onlajn prodaje ulaznica sa kojima ─çe gledaoci direktno ulaziti u prostor.

U slu─Źaju potrebe za blagajnama i fizi─Źkom prodajom ulaznica preporu─Źuje se postavljanje zaštitne pregrade izme─Ĺu blagajnika i posetilaca, kao i osiguravanje bezkontaktnog pla─çanja.

Blagajnicima i osobama koje kontrolišu ulaznice preporu─Źuje se nošenje maski i rukavica.

Gledaoci treba da ulaze u pozorište bez zadr┼żavanja i grupisanja, najkra─çim putem do svoga mesta u gledalištu, a preporu─Źuje se da gledaoci ulaze jedan po jedan uz kontrolu i pratnju razvodnika, tako što prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mesto u gledalištu, gledaju─çi od ulaza, i tako po redu.

Preporu─Źuje se razmak me─Ĺu gledaocima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska, ako I da se izlazak gledalaca organizuje tako što ─çe izlaziti jedan po jedan i to tako što ─çe prvi izlazi gledalac najbli┼żi izlazu.

Publiku treba podsetiti da i posle završetka programa dr┼że razmak, da se ne zadr┼żavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Preporu─Źuje se da se reguliše izlazak izvo─Ĺa─Źa uz poštovanje mera fizi─Źke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbegavanje susreta s publikom. Njihova preporuka je da sedišta budu nenumerisana.

Prilikom interakcije s publikom zaposleni treba da koriste zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, a treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim ─çe redovno dezinfikovati ruke.

Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze, a ukoliko je neophodna pauza zbog tehni─Źkih promena, preporu─Źuje se da publika ostane na svojim mestima u sali.

Preporu─Źuje se izbegavanje neposrednog fizi─Źkog kontakta uvek kada je to mogu─çe.

Posle predstave koriš─çenu rekvizitu i ostalu opremu potrebno je dezinfikovati, a preporu─Źuje se da izvo─Ĺa─Źi presvla─Źenje i tuširanje obave u što je mogu─çe kra─çem vremenskom periodu, poštuju─çi mere fizi─Źke distance.

Kad god je to mogu─çe, tuširanje se obavlja kod ku─çe.

Prema propisanim merama fizi─Źke distance i kapaciteta toaleta (po kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu), pozorište je du┼żno da organizuje slu┼żbu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu.

Preporu─Źuje se svakodnevno vo─Ĺenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mestu (po smenama), kao i evidencije glumaca, izvo─Ĺa─Źa i celokupnog umetni─Źkog i tehni─Źkog tima na svakoj predstavi radi lakšeg pra─çenja kontakata u slu─Źaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Za potrebe vo─Ĺenja evidencije prikuplja─çe se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona, a evidenciju je nu┼żno ─Źuvati 14 dana. Preporu─Źuje se odr┼żavanje predstava sa izvo─Ĺa─Źima i zaposlenima koji su navedeni u evidenciji.

Svojim potpisom izvo─Ĺa─Źi i zaposleni potvr─Ĺuju da su izmerili telesnu temperaturu, da ona nije viša od 37.2°C, da se ose─çaju dobro, da nemaju ─Źlanove doma─çinstva koji su u samoizolaciji, da nisu u proteklih 14 dana imali kontakt sa osobom zara┼żenom SARS-CoV-2 virusom i da nemaju nijedan od slede─çih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak vazduha, bol u grlu, curenje iz nosa ili gubitak ─Źula ukusa.

Neophodna je poja─Źana higijena prostora, klima ure─Ĺaja, ure─Ĺaja za grejanje, i ventilaciju. Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje koriš─çenjem sistema za ventilaciju.

Pri koriš─çenju sistema za ventilaciju treba posebno obratiti pa┼żnju na stanje filtara i odr┼żavanju pravilne brzine promene vazduha u zatvorenom prostoru. Tehni─Źka slu┼żba je u obavezi da prema kapacitetu ventilcionog sistema obezbedi odgovaraju─çe vreme za obnovu vazduha u objektu.

Preporu─Źuje se ventilacija s pove─çanim procentom spoljašnjg vazduha koji cirkuliše u sistemu, kao i na─Źin rada bez recirkulacije kako bi se podsticala obnova vazduha, što smanjuje koncentraciju potencijalno zaraznih ─Źestica.

─îesto dodirivane površine kao što su ru─Źke na vratima, ru─Źke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, vodokotli─çi, prekida─Źi za struju, zvona na vratima, dugmad u liftu, kao i druge dodirne površine koje koristi ve─çi broj osoba neophodno je dezinfikovati pre po─Źetka i na kraju svake predstave i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Pri planiranju repertoara, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak publike, a u slu─Źaju dva uzastopna doga─Ĺaja omogu─çiti dovoljno vremena za ─Źiš─çenje i dezinfekciju prostora.

U ponedeljak, 17. avgusta, odr┼ża─çe se sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje kada ─çe se razgovarati o mogu─çim sugestijama i primeni ovih mera i preporuka na svako pojedina─Źno pozorište.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE