Obrenovac, 12.05.2021

SIMBOL PONOVNOG ROĐENJA SRBIJE


Izvor: RTS/ŠŸŃ€ŠµŠ“рŠ°Š³ Š”тŠ¾Ń˜ŠŗŠ¾Š²Šøћ/Lokalne novine | Obrenovac, 13.11.2020.
Freska Srpska majka u crkvi Svetog Georgija

Foto:RTS/Printscreen


Kao što Crkvu manastira Hilandar krasi jedina freska Miloša Obilića svetog ratnika, tako i u Sečoj Reci postoji jedinstvena freska. Nastala je po ideji Mihaila Milovanovića, ratnog slikara Vrhovne komande srpske vojske u Velikom ratu, koji je stradanje srpskog naroda ovekovečio ikonom Majka Srbija.

Nedaleko od Kosjerića nalazi se crkva Svetog Georgija koji su 1903. godine sagradili mnogi, koji su kasnije otišli u rat. Iz tog kraja je 680 srpskih ratnika položilo živote na oltar otadžbini, a na hramu je ostao trajni zapis tog stradanja.

"Sa njima je otišao i poznati umetnik Mihailo Milovanović iz ovog kraja. On je u mnogim krajevima ostavio spomenike, podignute tim srpskih vojnicima, sprksim vojskovođama. On je ovde na ovoj crkvi prikazao srpske vojnike sa šlemovima i sa šajkačama", kaže protojerej Radosav Gajić, starešina crkve Sv. Georgija, Seča Reka.

Mihaila Milovanovića komunisti su streljali 28. novembra 1941. godine. Sudski je rehabilitovan 2007. godine. Za sobom je ostavio brojna umetnička dela. A među najvrednijim je svakako ikona Srpska majka, koja se nalazi u Sečoj Reci.

Vešte umetničke ruke Marija Gajić, uz podršku oca, ikonu nastalu na pocinkovanom limu oživela je jedinstvenom freskom. Taj poduhvat nije bio lak, ali su po fotografiji iz 1925. godine, sa osvećenja ponovo udahnuli život i ovekovečili stradanje srpskog naroda.

"Takođe je bilo teško prikazati lik, zato što to ne treba da bude Bogorodica, ne treba da bude žena koja je realno prikazana, samim tim što ima oreol, nego da kažem nešto između. Tako da smo koristili uzore sa ikona i likove žena sa ovih prostora", ukazuje Marija Gajić, freskopisac i profesor likovne umetnosti.

Jedinstvena freska tako je privukla pažnju i u svetskim okvirima, zbog lepote, ali i simbolike stradanja srpstva, ali i ponovnog rađanja Majke Srbije, nakog Velikog rata.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove koriŔćenja portala pročitajte OVDE