Obrenovac, 16.05.2021

PREDLOZI ZA ─îITANJE


Izvor: nova.rs/Matija Jovandi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 18.01.2021.
Novi naslovi u doma─çim knji┼żarama

Foto:nova.rs/Promo


Doma─çi izdava─Źi su novu godinu zapo─Źeli sa desetinama novih naslova, a ljubitelji ─Źitanja mogu da prona─Ĺu knjige svih ┼żanrova: od romana, preko nefikcijske proze, izdanja za decu, pa sve do stru─Źne literature.

Štamparske prese pokrenute su ponovo nakon praznika, a u knji┼żare su stigli brojni novi naslovi. Me─Ĺu njima, reklo bi se, prevladavaju istoriografija i istorijski romani, pre svega vezani za Drugi svetski rat, poput romana o Diani Budisavljevi─ç ili knjige o “mladobosancu” Dimitriju Mitrinovi─çu, ali ne nedostaju ni novi naslovi doma─çih autora sa savremenom tematikom, niti izdava─Źki hitovi u svetu.

Laguna

“Laguna” je godinu zapo─Źela sa objavljivanjem knjige “Dobrovoljac” D┼żeka Fervedera, nagra─Ĺivane biografije Vitolda Pileckog, borca pokreta otpora u Poljskoj koji se pod la┼żnim identitetom infiltrirao u Aušvic u misiji osloba─Ĺanja zato─Źenika, potom romanom Antonija Skuratija “M. – sin veka” sa Musolinijem kao glavnim likom, te romanom “Priru─Źnik o slikanju i pisanju” portugalskog nobelovca ┼Żozea Saramaga.

Najve─çi doma─çi izdava─Ź najavljuje da ─çe do kraja nedelje objaviti roman o Diani Budisavljevi─ç “Austrijanka”, iz pera Zorana Mileki─ça, a pored toga i “Cilkin put”, istorijski roman Heder Moris o devojci koja je prvo ┼żrtva u Aušvicu, a nakon rata i presudu za kolaboraciju sa svojim mu─Źiteljima i zato─Źeništvo u logoru.

Do kraja januara u ovoj ku─çi planiraju da objave i “Svesku sa receptima”, roman o kulinarstvu ┼Żakija Dirana, “S.P.Q.R: Istoriju starog Rima” Meri Bird, novo izdanje Floberovog klasika “Gospo─Ĺa Bovari”, ljubavni roman “Divlji med” Sare Paborn, roman o vrtoglavom uspehu rok sastava iz sedamdesetih godina “Dejzi D┼żouns i Šestorka” Tejlor D┼żenkins Rid, “Bele┼żnicu neizgovorenog” Kler Puli, “Senke” Aleksa Norta, “Postanje” Karin Sloter i “Mlad mesec” Ijana Mekdonalda iz njegove trilogije “Luna”. Od doma─çih izdanja o─Źekuju se “Lov na stenice”, zbirka autobiografskih pri─Źa Dragoslava Mihailovi─ça, kao i roman Draška Mileti─ça “Mati─Źna knjiga”, smešten u jedan novobeogradski soliter.

Vulkan

“Uporište” majstora horora Stivena Kinga objavljeno je u izdanju “Vulkana” u jednom tomu, samo što je izašla i knjiga “Vernost” italijanskog pisca Marka Misirolija o naizgled sre─çnom bra─Źnom paru iz Milana, a tu je i “Feniks” Sidnija Šeldona i Tili Bagšo.

Ovaj izdava─Ź nedavno je objavio i “Pri─Źu Ane Frank” Dejvida R. Gilama, gde pisac izmaštava šta bi se dogododilo da je autorka dnevnika pre┼żivela Holokaust. Pored toga, objavili su i nekoliko nefikcijskih knjiga: studiju “Smisao erosa i ljubavi” Milanka Govedarice, “Razmišljajte poput monaha” D┼żeja Šetija i biografska knjiga “Siniša, moj otac” ─çerke fudbalskog asa Viktorije Mihajlovi─ç.

Pripremaju i knjige “Kratka povest svakog ko je ikada ┼żiveo” Adama Raderforda sa podnaslovom “pri─Źe o našim genima”, roman “Inkvizicija Mikelan─Ĺelo” i “Madam Pompadur” bra─çe Gonkur.

Slu┼żbeni glasnik

Roman “Ozareni” Sanje Domazet, objavljen ovih dana u “Slu┼żbenom glasniku”, donosi pri─Źu o “strasti, novcu, intrigama i zlo─Źinu, kome ljubav uvek prethodi i stoji iznad svega”. Na policama ovog izdava─Źa pojavila se i knjiga “Kalipso” ameri─Źkog humoriste Dejvida Sedarisa, kao i kapitalno delo “Vizantijska civilizacija” Stivena Ransimana.

Ovaj izdava─Ź podse─ça da je nedavno objavljena i monografija “Hram Svetog Save”, koju su priredili Vladimir Roganovi─ç i Milesa Stefanovi─ç – Banovi─ç, a najavljuje da ─çe uskoro objaviti i Antologiju japanskog eseja.

Dereta

“Planinarenje s Ni─Źeom” D┼żona Kaga, knjiga o dva putovanja autora tragovima ─Źuvenog filozofa, objavljena je u izdanju “Derete”. Isti izdava─Ź objavio je nedavno i roman “Fetiš nulo” Tomislava Longinovi─ça, knjigu putopisa Sonje Lapatanov iz Afrike pod nazivom “Pesak vremena”, kao i “Testament”, knjigu razgovora slavnog pisca Vitolda Gombrovi─Źa sa njegovim prijateljem Dominikom de Ruom.

Ovaj izdava─Ź priprema i roman “I nebo je bilo naše” italijanskog bestseler pisca Paola ─Éordana, “Blistavu republiku” Andresa Barbe, “Dar” Vladimira Nabokova, te spis filozofa Sjerena Kjerkegora “O ironiji”.

Geopoetika

U izdanju “Geopoetike” do kraja meseca o─Źekuju se “Doba teskobe”, debi roman Pita Tausenda, gitariste benda Who (u prevodu Igora Cvijanovi─ça), kao i “Mladost bez mladosti” Mir─Źe Elijadea sa pogovorom reditelja Frensisa Forda Kopole, koji je snimio i istoimeni film (u prevodu Gabrijela Babuca).

Ovaj izdava─Ź je prošlu godinu završio sa mnoštom novih naslova, a pred sam kraj godine objavili su i “Mazohistkinju” slovena─Źke spisateljice Katje Perat, roman “o psihoanalizi, o preljubi i Austrougarskoj tren pre nego što ─çe se raspasti” i to iz ugla devojke koju je kao devoj─Źicu kod sebe doveo Leopold fon Saher Mazoh. Nešto pre toga objavljeni su “Teorija oblaka” francuskog autora Stefana Odegija i “Tišina” Dona DeLila.

Clio

Beogradski “Clio” u novu godinu ulazi sa “Vidovnjacima”holandskog pisca Gvida van Hengela o “mladobosancu” Dimitriju Mitrinovi─çu i njegovoj organizaciji posve─çenoj li─Źnom razvoju u Londonu, koja ovih dana izlazi iz štampe.

Pored toga, tu su i istoriografska knjiga “Moskovski gambit” Aleksandra ┼Żivoti─ça, sa podnaslovom “Jugoslavija, SSSR i prodor Tre─çeg rajha na Balkan 1938 – 1941”, kao i knjiga Aleksandra Luja Todorovi─ça “Medijske industrije”.

Arhipelag

“Knjiga u nestajanju”, zbirka zapisa i eseja pesnikinje Ane Ristovi─ç objavljena je u poslednjim danima prošle godine u “Arhipelagu”, a potom i “Kralj senki” jednog od najzna─Źajnijih španskih savremenih pisaca Havijera Serkasa, a sada su izašle i knjiga “Satovi u maj─Źinoj sobi” Tanje Stupar Trifunovi─ç i “─îetvtak” bugarske autorke Zdravke Evtimove.

Ovaj izdava─Ź objavio je nedavno i zbirke pesama “Put u Jerusalim” Nenada Vujatovi─ça i “Privremeni boravak” Jasmine Topi─ç, knjigu Kristijana Ekera “Pina Bauš i njen Tancteatar”, kao i novi roman Ratka Dangubi─ça “Štuka u novinama”, u kojem se prelama nekoliko pri─Źa: istorija zlo─Źina u Drugom svetskom ratu i njihovi odjeci u li─Źnim i porodi─Źnim istorijama, navodi izdava─Ź i najavljuje uskoro i istoriografsku knjigu “Globalna istorija” Sebastijana Konrada.

Akademska knjiga

“┼Żivot tela: politi─Źka filozofija D┼żutit Batler” naziv je monografije Adriane Zaharijevi─ç o jednoj od najzanimljivijih figura savremene misli. U toj knjizi autorka je “napravila kompletnu, originalnu i kriti─Źku sintezu celokupnog dela D┼żutit Batler”.

Iz štampe je izašla i dugoo─Źekivana knjiga “Lopov u no─çi” Slavoja ┼Żi┼żeka, sa podnaslovom “Kako misliti kapital”, a nešto ranije i “Odeljenje za rak” najpoznatijeg sovjetskog disidenta Aleksandra Sol┼żenjicina.

Booka

Beogradska “Booka” obradovala je ljubitelje knjiga Karla Uvea Knausgora izdanjem “U zimu”, drugim nastavkom njegove li─Źne enciklopedije objedinjene u “kvartet godišnjih doba”.

Nešto ranije ovaj izdava─Ź objavio je knjige pri─Źa dve regionalne knji┼żevne zvezde, Rumene Bu┼żarovske (“Osmica”) i Lane Bastaši─ç (“Mlije─Źni zubi”), a za 1. februar najavljen je izlazak debitantskog romana Marike Lukas Rejnefeld “Teskoba zimske ve─Źeri”, za koji je autor(ka), prošle godine postao/la i najmla─Ĺi laureat Me─Ĺunarodne Bukerove nagrade.

Kontrast, Arete, Urban Reads

Beogradski “Kontrast” objavio je nedavno prvi roman Marije Ratkovi─ç “Ispod majice” u kom autorka “otkriva istine koje tište svaku ┼żenu ispod površine”, te knjigu ┼żanrovskog pisca ┼Żeljka Obrenovi─ça “Koloseum” u kom jedna novinarka pokušava da istra┼żi da li je to mesto sa tribinama na kojima se okupljaju najbogatiji i najmo─çniji ljudi urbana legenda ili zaista postoji i kakve veze imaju korupcija i migranti sa tim…

“Arete” u novu godinu ulazi sa knjigom “Tajni ┼żivot Salvadora Dalija”, ranom autobiografijom ─Źuvenog slikara, a “Urban Reads” najavljuje skori izlazak knjige fantastike Li Bardugo pod nazivom “Jezik trnja”.

Knjige za decu

“Kreativni centar” objavio je nedavno za odrasle “Dnevnik iz bolnice Kiri” Radojka Maksi─ça, ali je tu i više izdanja za najmla─Ĺe ─Źitaoce, me─Ĺu kojima su i “Zeka pesnik” omiljene de─Źje autorke D┼żulije Donaldson, “U potrazi za Suncem” Ivane Luki─ç sa ilustracijama Marice Kicuši─ç, kao i zabavan psihološki priru─Źnik za decu i roditelje “Budi kao ma─Źka” Stefana Garnijea.

Beogradska “Odiseja” za najmla─Ĺe ─Źitaoce objavila je “Samo ne Ajvi Poket” koju je australijski pisac Stiven D┼żajls potpisao pseudonimom Kejleb Krisp, “Ho─çe li Doktor Proktor spasiti Bo┼żi─ç”, peti deo serijala poznatog autora skandinavskih krimi─ça Jua Nesbea namenjenog deci, kao i “Ku─çu bez ogledala” švedskog pisca Mortena Sandena sa ilustracijama Ištvana Lakatoša.

“Laguna” je objavila “Jednakost rituala”, još jedan roman Terija Pra─Źeta o Disksvetu, a do kraja meseca bi kod ovog izdava─Źa trebalo da iza─Ĺu i “Anjin svet” doma─çe autorke Lele Stojanovi─ç i “Najzabavnije igre i izazovi” grupe autora.

“Hotel Flamingo – sezona godišnjih odmora”, nastavak je romana Aleksa Milveja koji se dopao najmla─Ĺim ─Źitaocima, navode u “Vulkanu” o knjizi za decu od sedam do devet godina.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE