Obrenovac, 18.05.2021

ODLO┼ŻEN 58. OKTOBARSKI SALON


Izvor: SEEcult ,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2020.
Kulturni centar Beograda odlo┼żio je otvaranje 58. Oktobarskog salona za mesec dana

Foto:Promo


Kulturni centar Beograda odlo┼żio je otvaranje 58. Oktobarskog salona za mesec dana, a zbog situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa, modifikovan je i obim te bijenalne me─Ĺunarodne izlo┼żbe savremene umetnosti.

Umesto 18. septembra – kako je prvobitno bilo predvi─Ĺeno, 58. Oktobarski salon bi─çe otvoren 16. oktobra, a na temu “Sanjari”, koju su osmislili kustosi Iliria Marota i Andrea Ba─çin, predstavi─çe radove 56 umetnika iz 20 zemalja iz celog sveta, prenosi Seecult.

Do odga─Ĺanja 58. Oktobarskog salona došlo je zbog aktuelne pandemije koronavirusa usled koje planirane organizacione aktivnosti nisu mogle da budu realizovane, saopštio je 22. maja KCB i izrazio uverenje da pomeranje datuma “ostavlja prostora i za dodatnu normalizaciju rada, koja je neophodna kada je re─Ź o me─Ĺunarodnom okviru izlo┼żbe”.

Na preporuku Grada Beograda, kao osniva─Źa OS, i u dogovoru sa kustosima, obim izlo┼żbe je modifikovan, a s obzirom na situaciju koja name─çe nove mere bezbednosti – socijalno distanciranje i ograni─Źavanje broja posetilaca, limitiran je broj izlo┼żbenih prostora i planiranih performansa u┼żivo.

Redukovana mapa prostora odnosi se pre svega na izlo┼żbeni prostor Muzeja grada Beograda u Resavskoj i Dvoranu KCB-a (ukoliko koriš─çenje bioskopa do planiranog datuma bude mogu─çe). Kao dodatni prostori koji ─çe biti deo izlo┼żbe 58. Oktobarskog salona, a ne podrzumevaju boravak u zatvorenom prostoru, planirani su Radio Beograd, zgrada BIGZ-a i nekoliko javnih prostora u gradu, sa fokusom na predstavljanju umetni─Źkih radova “u dijalogu sa Beogradom”.

Namera izlo┼żbe “Sanjari” 58. OS je da istra┼żi kompleksnost sadašnjeg vremena, te da preispita ne samo obmanjuju─çu prirodu stvarnog, ve─ç i prostor koji zauzimaju snovi, zamišljen kao metafori─Źko otelotvorenje prostora slobode, koji dovodi u pitanje izvesnost stvarnog sveta, ste─Źenog znanja i naših verovanja. Filozofi se, kako su naveli kustosi u opisu koncepcije, vekovima pitaju do koje mere se naš spoljni svet mo┼że legitimno smatrati stvarnim, koriste─çi oniri─Źno kao argument da kritikuju naše naj─Źeš─ça ube─Ĺenja.

“Izgleda da je danas ubrzani razvoj novih tehnologija ukinuo to pitanje. Mogu─çnost stvaranja i u─Źestvovanja u sve rafiniranijim virtualnim prostorima ─Źini se kao beg od stvarnosti, beg prema dimenziji koja nije strogo oniri─Źna, ali je nesumnjivo povezana s našim snovima. A snovi nam omogu─çavaju da preispitamo svoj odnos sa stvarnoš─çu, sa istinom Prirode, biljnog sveta i ┼żivotinjskih bi─ça”, naveli su Ilarija Marota i Andrea Ba─çin, uredni─Źki i kustoski kolektiv poznat pre svega po ─Źasopisu CURA.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE