Obrenovac, 18.05.2021

KORONA KOSI I TRADICIJU


Izvor: B92,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2020.
Otkazan tradicionalni 51. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije

Foto:Depositphotos/ZoranKomparPhotography


"I ranije je, zbog pandemije korona viorusa, bilo neizvesno njegovo održavanje, ali nismo odustali, zbog tradicije i zato što se održava na otvorenom, ali sada, ova situacija je uslovila takvu odluku, preče nam je zdravlje ljudi", objasnio je Ðorđević.

Tradicionalni, 51. Sabor narodnog stvaralaštva Šumadije i Pomoravlja, "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju", zakazan za periodo, od 30. jula do 2. avgusta, u porti srednjovekovnog manastira Kalenić i na Letnjoj pozornici kraj Kalenicke reke, je otkazan zbog epidemije korona virusa, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Rekovac dr Aleksandar Ðorđević.

Ðorđević, koji je po struci lekar, je dodao da će manifestacija biti održana kada situacija u zemlji bude bila pod potpunom kontrolom što se tiče korona virusa.

Na Levačkom saboru, po tradiciji učestvuje preko 20 kultruno umetničkih društva iz Šumadije i Pomoravlja i njihovi gosti iz Srbije i inostranstva, prisustvuju mu visoki zvaničnici države, crkve, diplomatskog kora, bira se najlepša sabornica, najduže pletenice na devojci, najduži brkovi na muškarcu, najbolje očuvana narodna nošnja...

Sabor prate izložbe kućne radinosti, levačkih jela i vina, izložbe starih knjiga, radovi naivnih umetnika ovog kraja, dodeljuje nagrada "Brativoje Marković", ustanovljena po osnivaču sabora., najzasluznijim firmama i pojedincim za održavanje Sabora.

Sabor se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Rekovac, a poseti ga oko 20.000 ljudi.

Ðorđević je istakao da je otkazan i "Levački vinofest", druga po značaju manifestcaija ovog vinogradarskog kraja, koja se održava treću godinu u Rekovcu u gradskom parku, uz učešÄ‡e preko 30 vinarija iz Srbije.

"Levački vinofest" je bio zakazan za 26.jula.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE