Obrenovac, 12.05.2021

─îISTA SENZACIJA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2020.
Beogradski festival igre i kompanija NIS najavili spektakularne nastupe svetski poznatih umetnika

Foto:NIS Promo


U ambasadi Francuske u Srbiji odr┼żana je najavna konferencija za medije povodom po─Źetka 17. Beogradskog festivala igre, koji se pod sloganom ÔÇ×─îista senzacijaÔÇť odr┼żava od 21. marta do 12. aprila 2020. godine, uz generalno pokroviteljstvo kompanije NIS.                                     

Konferenciji su prisustvovali ambasadori i otpravnici poslova zemalja ─Źije ─çe umetni─Źke trupe u─Źestvovati na festivalu - Francuske, Kanade, Argentine, Nema─Źke, Brazila, Belgije, Italije, Holandije, Hrvatske, Izraela i ┼ápanije, kao i ambasador Delegacije EU u Srbiji, predstavnici Grada Beograda, kompanije NIS, kompanije Viza i Beogradskog festivala igre. 

 Program ─çe i ove godine biti raznovrstan, bogat i originalan, iz dvanaest zemalja u─Źesnica, a festival ─çe, uz pratnju Beogradske filharmonije, otvoriti Drezden Frankfurt kompanija igre, sa delom koje je posebno kreirano za beogradsku publiku. Izme─Ĺu ostalih, tokom tri nedelje trajanja, pred doma─çom publikom nastupi─çe Kompanija 111 iz Tuluza sa delom "Pepeo" koju izvodi ┼áantala ┼áivalingapa, me─Ĺunarodno priznata umetnica stila klasi─Źne indijske igre. Sve ljubitelje Leonarda Koena obradova─çe komad "Igraj sa mnom" trupe Balet d┼żez Montreal, kao oma┼ż slavnom pesniku i kantautoru. Publici ─çe biti predstavljeno i delo argentinske trupe Un Poyo Rojo, poznate po poigravanju sa akrobatikom, brodvejski step ┼íampioni Divine Rhythm Productions i mnogi drugi. 

 Kao kompanija koja u svim segmentima podr┼żava izuzetnost i stremljenje vrhunskim rezultatima, NIS ove godine ima ─Źast da podr┼żi Beogradski festival igre, manifestaciju koja presudno doprinosi promociji umetnosti u Srbiji, afirmaciji mladih umetnika i popularizaciji na┼íe zemlje u svetu, donose─çi joj istaknuto mesto na svetskoj kulturnoj sceni. Podr┼íka projektima ─Źiji je cilj promocija kulture i istinskih vrednosti va┼żan je segment dru┼ítvene odgovornosti NIS-a, koji je prepoznao klju─Źni zna─Źaj ove manifestacije u oblasti kulture, i koji ─çe nastaviti da ula┼że u aktivnosti koje doprinose kvalitetnijem ┼żivotu gra─Ĺana. 

 "Dokaz da je na┼í izbor pravi i da je pravac ulaganja o kome razmi┼íljamo kao dru┼ítveno odgovorna kompanija pravi, je u tome da se festival ve─ç sedamnaest godina odr┼żava veoma uspe┼íno i da se ovde sastaju umetnici iz Evrope iz sveta. Generalno sponzorstvo festivala je logi─Źan korak za na┼íu kompaniju, koja neprestano, godinama unazad, ula┼że u razvoj kulture i u to da zajednicu u kojoj ┼żivimo u─Źinimo boljom za sve nas. Podr┼íku ovakvoj manifestaciji NIS ne vidi samo kao podr┼íku Festivalu igre, ve─ç i kao podr┼íku i promociju Srbije, kao ulaganje u mlade i ovo je jo┼í jedan od NIS-ovih projekata gde nam je fokus na mladoj populaciji, a tako─Ĺe, ula┼żemo i u profesionalnu umetnost", izjavio je ovom prilikom Goran Stojilkovi─ç, zamenik generalnog direktora NIS-a. 

 Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre, rekla je da je u organizaciji ovakvog festivala selekcija najve─çe zadovoljstvo i najve─ça odgovornost. 

 "Ako je izbor prose─Źan ili lo┼í, onda je sav ogroman trud i rad uzaludan. Verujem u snagu umetnika i njegovog dela, jer je to ono ┼íto nas okuplja, bilo da smo producenti, organizatori, sponzori, novinari ili publika. Kada imate vrhunske radove, onda imate cilj i opravdanje. Sigurni smo da je pred vama i nama program ─Źistih senzacija, neponovljivih iskustava, koja niko ne mo┼że da vam prepri─Źa", navela je Aja Jung. 

 Beograd je zahvaljuju─çi ovom festivalu postao va┼żna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetni─Źke igre i pozori┼íta. On je mesto na kome se okupljaju i etablirani i neafirmisani umetnici i pru┼ża nemerljivu podr┼íku zainteresovanim igra─Źima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetni─Źkih oblasti u Srbiji i u regionu. Njegovo odr┼żavanje omogu─çava i sklapanje kontakata sa inostranim trupama, ┼íto predstavlja mogu─çnost za stipendiranje i anga┼żman mladih igra─Źa. Strate┼íko opredeljenje kompanije NIS je upravo ulaganje u mlade i ┼żelja da, u skladu sa korporativnim sloganom "Budu─çnost na delu", motivi┼íe pojedince da kreiraju bolju i lep┼íu budu─çnost za sve nas. 

 Beogradski festival igre je na putu do sedamnaeste godine pridobio brojnu publiku, tako da je od osnivanja do danas predstavljeno preko 400 koreografskih ostvarenja, dok poslednje edicije prati oko 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. 

 Zvani─Źnom po─Źetku festivala prethodila je tradicionalna revija filmova Dani igre, odr┼żana u februaru u beogradskoj Kinoteci i u novosadskom Kulturnom centru, a kao uvertira u ono ┼íto nas o─Źekuje, publika ─çe imati priliku da vidi prvake i soliste Njujork Siti baleta, ─Źetrnaest igra─Źa i dva muzi─Źara, koje predvode zvezde Sterling Hiltin i Danijel Ulbriht. 

 Prvaci i solisti Njujork Siti baleta gostuju u okviru turneje koja obuhvata i Tel Aviv, Haifu i Budimpe┼ítu i koja je jedina turneja ove ─Źuvene trupe tokom teku─çe pozori┼íne sezone. Njihov nastup u Srbiji, ujedno i prvi u ovom delu Evrope, planiran je za 13. mart u Srpskom narodnom pozori┼ítu u Novom Sadu i 14. mart u Jugoslovenskom dramskom pozori┼ítu u Beogradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE