Obrenovac, 16.05.2021

13. FESTIVAL SRPSKOG FILMA FANTASTIKE


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.10.2019.
Od 17. do 20. oktobra u Studentskom kulturnom centru Beograda

Foto:Promo
Festival srpskog filma fantastike, 13. po redu, održaće se u Studentskom kulturnom centru Beograda od 17. do 20. oktobra 2019. godine. Tokom trajanja festivala u takmičarskom programu biće prikazana 34 kratka filma iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije i drugih zemalja sveta, dok će u informativnom programu, van konkurencije, biti prikazano još tridesetak.

Kratkometražni filmovi iz domaće, regionalne i inostrane takmičarske selekcije nadmetaće i ove godine za nagradu festivala Koskar. Domaći filmovi će se boriti za Koskara u kategoriji najboljeg filma, najboljeg scenarija, i najboljih vizuelnih efekata, a ove godine je pridodata nagrada za najbolju režiju. Ostvarenja iz bivše Jugoslavije bez Srbije nadmeću se u kategoriji najboljeg regionalnog filma, a ostvarenja iz drugih zemalja – u kategoriji najboljeg stranog filma.

Pored domaćih filmova, publika će moći da vidi naučnofantastičke, fantastičke, fantazijske i horor filmove iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, SAD, Kanade, Rusije, Kine, Velike Britanije, Irske, Španije, Portugalije, Andore, Francuske, Belgije, Holandije, Danske, Finske, Češke, Italije, Grčke, Izraela, Iraka, Malezije, Južne Koreje, Perua, Argentine

O nagradama će odlučivati tročlani žiri u sastavu: Feti Dautović, filmski i TV producent, Nikola Majdak, animator i režiser i Ivana Panić, producentkinja.

Na konkurs Festivala srpskog filma fantastike stiglo je 78 filmova, od čega 31 domaćih, sedam iz zemalja bivše Jugoslavije bez Srbije i 40 iz sveta. Filmove za takmičenje odabrali su selektor domaće i regionalne selekcije Jovan Ristić i selektor inostrane selekcije Mladen Milosavljević.

Prema rečima selektora festivala Jovana Ristića, u informativnom programu biće prikazana tri domaća dugometražna filma fantastike, od kojih dva premijerno. Jedan od njih, „Čuj mali čoveče“ Marka Žunića biće, prema Ristićevim rečima, biti predstavljen publici na otvaranju festivala, 17. oktobra.

Ristić najavljuje da će se ljubiteljima horora i fantastike predstaviti gosti iz Hrvatske - Luka Hrgović i Dino Julius sa kratkim filmom "Slice of life", koji je smešten u istom filmskom univerzumu kao i kultni "Blade Runner". Pored toga, publika će moći da pogleda film "Shocker", specifičnu monodramu sa elementima fantastike u kojoj je glavni lik ženska verzija Džokera.

Specijalni gost festivala je reditelj Sem Firstenberg, čiji stvaralački opus uključuje različite žanrove- od komedije, preko akcije pa do naučne fantastike i horora. Fisternberg, najpoznatiji po filmovima ,,American Ninja’’, ,,American Ninja 2: The Confrontation’’ i ,,Ninja III: The Domination’’, održaće masterklas u okviru festivala.

Publiku na festivalu očekuje i trosatna selekcija omladinskih i dečjih filmova fantastike ,,BUDUĆNOST JE STIGLA’’ sa Revije filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije. Program je napravljen u saradnji sa Centrom amaterskog filma Srbije, Filmskim centrom Srbije i Jugoslovenskom kinotekom.

U sklopu Festivala srpskog filma fantastike, u subotu 19. oktobra održaće se i šesti po redu Belgrade Zombie Walk. ,,Štenja zombija’’ ima za cilj da, osim promocije festivala, skrene pažnju na značajan segment filmske umetnosti koji se bavi maskom, šminkom i specijalnim efektima, kažu organizatori festivala.

Festival srpskog filma fantastike organizuje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE