Obrenovac, 18.05.2021

OBE─ćAVAJU─ćE


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 14.06.2020.
Nezavisno izdavaštvo u Srbiji

Foto:Shutterstock


Sa kojim izazovima se danas suo─Źavaju nezavisne izdava─Źke ku─çe i koja pravila trenutno vladaju tr┼żištem u toj oblasti - o tome za N1 govori Aleksandar Šurbatovi─ç, glavni urednik mlade izdava─Źke ku─çe Blum.

Veoma vibrantno i veoma obe─çavaju─çe - tako glavni urednik "Bluma" opisuje nezavisno izdavaštvo u savremenim uslovima u Srbiji.

"Izdavaštvo koje daje, ja mislim, ve─çinski doprinost kvalitetnoj knji┼żevnosti, pre svega prevedenoj knji┼żevnosti kod nas, i koje stoji rame uz rame sa velikim izdava─Źkim ku─çama. Ako bi neko iz inostranstva stekao o našem izdava─Źkom tr┼żistu u Srbiji sliku kao o vibrantnom, to bi pre svega bila zasluga malih i nezavisnih izdava─Źa", ka┼że on.

Doma─çe izdavaštvo vidi kao vrlo bogato i smatra da je u vrhu u izdava─Źkom svetu, ali urednik ove mlade ku─çe ukazuje i na probleme sa kojima se izdava─Źi susre─çu.

"To zna─Źi da je situacija i te┼ża za malu izdava─Źku ku─çu da postane nezavisna i stane na svoje noge, ali u nekom smislu to je i inspirativno, daje nam vetar u le─Ĺa... Najve─çi je izazov distribucije. Mi imamo situaciju gde su dva najve─ça distributera ujedno i dva najve─ça izdava─Źa, takva situacija u svetu nikada ne bi mogla da se odr┼żi", navodi.

Blum deluje i kao ure─Ĺiva─Źka agencija koja bira i ure─Ĺuje naslove za druge ku─çe. Da li u ovoj oblasti postoji prostor i za nove trendove?

"Srbija je sredina koja teško prihvata novine bilo koje vrste, ali ne mogu da ka┼żem da smo najzatvoreniji narod na svetu. Uvek je teško doneti nešto novo... Ko zna, mo┼żda ─çemo ustanoviti novo zanimanje, jedan novi oblik bavljenja izdavaštvom, a to su agencije za ure─Ĺivanje i izdavanje knjiga", rekao je Šurbatovi─ç.

Tokom koronakrize rad je i u ovom sektoru bio ote┼żan, me─Ĺutim, ka┼że naš sagovornik, jedna od dobrih strana izolacije bila je i da je publika dosta ─Źitala i više kupovala knjige preko interneta, pa je tako ova vrsta prodaje do┼żivela pravu eksploziju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE