Obrenovac, 12.05.2021

JEDNA MUZI─îKA TEORIJA ZAVERE


Izvor: espreso.rs/Vladimir Markovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2020.
Gebels 'pre┼ítimovao' muziku celog sveta sa 432 Hz na 440 Hz da poja─Źa agresivnost

Foto:Pixabay


Ova pri─Źa bi─çe nešto te┼ża za razumevanje ─Źitaocu koji se nikada nije bavio muzikom, ali pokuša─çemo da je pribli┼żimo sva─Źijem poimanju. Nota La (ili u abecednoj notaciji - A) smatra se osnovnom notom prema kojoj se svi muzi─Źki instrumenti štimuju.

Postoji jednostavna alatka koja se zove akusti─Źna viljuška, koja proizvodi ta─Źnu notu A kada se udari prstom po jednom od njenih krakova. U današnje vreme, jeftini i precizni digitalni štimeri potisnuli su iz upotrebe akusti─Źnu viljušku.

Do pre nekoliko decenija unazad, akusti─Źna viljuška bila je standardni alat svakog muzi─Źara, svakog orkestra i hora - svako štimuje notu A na svom instrumentu u skladu sa tonom koji proizvodi metalna naprava, a u odnosu na tu notu podešavaju se i ostale ┼żice.

Do 1939. godine sve akusti─Źne viljuške proizvodile su se tako da emituju notu A na frekvenciji od 432 herca.

Od 1939. godine, prema naredbi tadašnjeg ministra propagande Nema─Źke, zloglasnog Jozefa Gebelsa, iz upotrebe su izba─Źene stare akusti─Źne viljuške sa notom A na frekvenciji od 432 Hz i uvedene su nove akusti─Źne viljuške sa notom A na frekvenciji od 440 herca. Nota A povišena je za 8 herca, a sa njom i sve ostale note i celokupna muzika povišeni su za isti broj vibracija.

Postoje razni pokušaji objašnjenja ove promene, koju su, potpuno neo─Źekivano, van Hitlerove Nema─Źke prihvatile kao standard najpre radio stanice u SAD, a nakon njih i ostatak sveta.

Poslušajmo najpre kako je zvu─Źala ista kompozicija svirana sa notom A na frekvenciji od 432 Hz, a zatim kako isto delo zvu─Źi kada je nota A podešena na 440 Hz - razlika je mala, ali ipak se primeti.

https://www.youtube.com/watch?v=2x_1NEnsMfU&feature=emb_title

Bahova svita za ─Źeo broj 1 u G duru na 440 Hz...

https://www.youtube.com/watch?v=Ml14kGHCBg0&feature=emb_title

Iako je drugu verziju odsvirao daleko slavniji i ugledniji muzi─Źar, razlika u "napetosti" koju proizvodi slušanje jedne i druge verzije iste kompozicije mo┼że se osetiti.

Postoje razni pokušaji objašnjenja zašto je Gebels preštimovao muziku Zapadnog sveta na višu frekvenciju i sva se kre─çu u domenu teorija zavere.

Ono što je zajedni─Źko svim tim teorijama je ideja da je ovom promenom izazvan porast agresivnosti i mr┼żnje me─Ĺu ljudima. Muziku gotovo svi ljudi vole da slušaju, a bez obzira na to o kojoj vrsti muzike je re─Ź, da li orkestar izvodi Bahov koncert ili pesme Gibonnija, Mitra Miri─ça ili Majkla D┼żeksona, ono što je podešeno na frekvenciju od 440 Hz izaziva višak agresivnosti kod slušalaca.

Jedna od najsuvislijih teorija koje se mogu na─çi na tu temu je ona koju je izneo Dejvid Ike (David Icke), u razgovorima sa Dr Leonardom Horovicem (ameri─Źkim lekarem koji se bavi pro─Źavanjem uticaja raznih frekvencija na ljude) i vlasnicima Youtube kanala London Real (kanal sa dokumentarnim emisijama zasnovanim na teorijama zavere) izneo je tezu da je prebacivanje muzike sa 432 Hz na 440 Hz deo strategije "frekvencijskog programiranja ljudskih umova", naime da frekvencija od 440 Hz uti─Źe na centre u ljudskom mozgu koji isklju─Źuju 95% ljudskog mozga iz upotrebe i aktiviraju emocije kao što su gnev i mr┼żnja.

https://www.youtube.com/watch?v=rTJVWCUpJEI&feature=emb_title

Drugi istra┼żiva─Źi koji se bave frekvencijama u zvuku i vizuelnom spektru ukazuju na to da je 432 Hz "prirodna" frekvencija, a frekvencija od 8 Hz je frekvencija kojom vibrira planeta Zemlja, kao i alfa talasi ljudskog uma u stanju odmora, dok ljudsko bi─çe prirodno vibrira na 16 Hz. Frekvencija od 432 Hz ima svoj koren u Zlatnom preseku, matemati─Źki izra─Źunatoj srazmeri koju su utvrdili još anti─Źki matemati─Źari poput Pitagore i Euklida, koja ─Źini osnov svetlosti, vremena, prostora, gravitacije, biologije, DNK molekula i ljudske svesti. Kada slušamo muziku podešenu na 440 Hz njen "korenski ton" ima frekvenciju od 8,25 Hz i zato ova frekvencija stvara rezonancu u odnosu na vibraciju planete Zemlje, mirnog ljudskog uma i ─Źovekovog bi─ça, pa tako izaziva nemir, tvrdi ova teorija.

Gebels je bio poznati okultista i zanimao se za kvazi-nauku i grani─Źna podru─Źja nauke (eng. fringe science), tako da nije neobi─Źno to što je sproveo u delo ovu opskurnu zamisao o preštimavanju muzike na višu frekvenciju. Pravo pitanje koje još nije dobilo odgovor glasi - kako i zašto je ostatak sveta sa takvom lako─çom prihvatio ovu promenu, naro─Źito kada znamo ko je bio njen inicijator?

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE