Obrenovac, 12.05.2021

KONAČNO


Izvor: espreso.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.08.2020.
Najpoznatije delo srpske književnosti biće ekranizovano

Foto:Wikipedia


"Danas smo se dogovorili da uputimo poziv Emiru Kusturici za drugu temu od fantastičnog interesa za srpski narod, koja povezuje Srbiju i BiH i govori o svemu sa čim smo se suočavali u prošlosti i mnogo toga oslikava i u današnjem vremenu. Očekujem da to bude remek-delo, a spremni smo da preuzmemo najveći deo finansiranja." - kazao je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske.

Mada nije precizirano o kom naslovu je reč, kako "Novosti" saznaju, u planu je ekranizacija čuvenog romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija". Kusturica nikada nije krio svoje divljenje prema našem nobelovcu, uostalom, u njegovo ime, napravio je sada već širom sveta čuven Andrićgrad u Višegradu. Oni koji pomno prate rad slavnog reditelja znaju da je ekranizacija znamenitog Andrićevog romana Kusturičina višedecenijska opsesija.

- U romanu "Na Drini ćuprija" je naša prošlost, sadašnjost, a bojim se i budućnost. To je naš Stari zavet - kazao je Kusturica kada je pre desetak godina najavljivao moguću ekranizaciju ovog kultnog dela.

Spremni smo da preuzmemo najveći deo finansiranja - kazao predsednik Aleksandar Vučić

U to vreme rodila se i ideja o izgradnji Andrićgrada, prvobitno zamišljenog kao kulise za budući film, da bi u međuvremenu postao svojevrsna oda našem jedinom nobelovcu i jedan od najznačajnijih kulturnih centara.

- Lakše je sagraditi još jedan most nego snimiti film po Andrićevom romanu, ali problem će biti rešen unošenjem u filmsko delo posledica koje događaji u romanu imaju u današnjem vremenu - govorio je svojevremeno Kusturica, svestan odgovornosti koje nosi ekranizacija monumentalnog dela "Na Drini ćuprija".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE