Obrenovac, 08.12.2022

INBOX TEMA : MIGRANTI...


Izvor: Obrenovac Moj Grad,Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2017.
Poslednjih dana smo dobili niz poruka u kojima se sugrađani žale ili nam skreću pažnju na neprimerno i provokativno ponašanje pojedinih migranata koji se nalaze u našem gradu

Foto:lokalnenovine.rs
Bilo je tu svega od vulgarnog dobacivanja devojkama ,preko svađe sa prodavačicama u prodavnici do "udaranja ramenom" i "prekih pogleda" prema nekome ko je zadržao pogled nešto duže u njihovom pravcu.
Shvatamo da se najčešće i na svu sreću radi o pojedinačnim slučajevima ,gde alkohol utiče na kontrolu i samokontrolu ponašanja ovih nevoljnika, ali, stvari bi lako mogle da se u određenom trenutku otmu kontroli.
Pre neko veče smo u kasnim satima pozvali predsednika GO Miroslava Čučković i skrenuli mu pažnju na veoma pijane azijate koji su se ponašali bahato između dva veoma velika naselja u zoni gde prolazi veći broj stanara.
U situaciji kada čitava Evropa i sve zemlje u okruženju imaju velike probleme oko transfera i zbrinavanja ovih migracionih grupacija sa istoka, shvatamo da moramo pokazati određeno razumevanje,kao da i mi moramo "platiti deo priče" .
Ok, moramo razumeti da je jako teško izbeći sve to što se "globalno dešava" a prolazi pored nas, ali, smatramo da tu može još nešto da se učini kako bi što bezbolnije i sa što manje tenzije prošli kroz sve ovo.
Predlog , koji se nameće iz naše komunikacije , bi mogao da bude sledeći:
Aktivisti i lica odgovorna za smeštaj i kontrolu migracionog kretanja kroz našu zemlju i gradove treba da još snažnije utiču i rade sa njima, da kroz što češće kontakte apeluju na ove ljude kako bi se ponašali kao dobri gosti u državi i gradovima koji su im je pružili svaku vrstu pomoći .
Non stop im treba skretati pažnju, pa čak ako treba i zabranjivati upotrebu alkohola na javnim mestima i napominjati koliko pod dejstvom istog, mogu da nehotice budu iritantni prema domaćem stanovništvu.
Policija i nadležni koji brinu o smeštaju migranata treba da im pri svakom izlasku iz kampova skrenu pažnju da šetnja unutar naselja i po dubini gradova u kojima borave nije zabranjena, ali da se ne preporučuje zbog "opšte društvene situacije i njihove lične bezbednosti"...
Patrole policije treba češće da posećuju zone u naseljima u kojima se igraju deca i da legitiišu i upozoravaju lica , kao što je migrant sa naše slike koji sedi u sred dečijeg igrališta , da imaju sve uslove u krugu kasarne , uključujućii i klupe i zelene površine gde mogu na miru da se odmore i akomuliraju snagu za svoja dalja putovanja.
Situacije u autobusima prema Beogradu su posebna priča i svedoci smo sve bahatijeg ponašanja ,gde su od faze "mirnih stranaca" koji samo sede ,ćute i gledaju kroz prozor , došli u "fazu" gde galame i svađaju se veoma glasno , apsolutno ne obraćajući pažnju na "domaće" .
O dobacivanjima i pogledima...više nećemo...
Molimo sve nadležne da hitno zaštite svoje građane kao što se to radi u većini zemalja u svetu.
Poštuj samog sebe da bi te drugi poštovali.
Mi smo više nego dobri domaćini i dozvolili smo im i pružili odlično gostoprimstvo...koje se nekada mora i kontrolisati...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE