Obrenovac, 01.02.2023

NAJBOLJI SRPSKI PLIVAČ POSTAO TRENER


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 24.01.2019.
Čavić stvara šampione u SAD!

Foto:Marko Metlaš
Milorad Čavić (34), najbolji srpski plivač svih vremena, dobio je veliko priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Momak, koji je četiri puta reprezentovao Srbiju na Olimpijskim igrama, nekada najveći rival velikog šampiona Majkla Felpsa, imenovan je za glavnog trenera u Kraljevskom vodenom klubu koji se nalazi u Sijetlu.

On će zameniti Džeja Benera, koji je do prošle godine bio trener. Američki mediji predstavljaju Čavića kao sportistu koji je izgubio od Felpsa 2008. godine u čuvenoj trci, kada je video snimak morao da odluči pobednika, ali, dodaje se u tekstu „swimswama“, rezultat i dalje pod upitnikom.

- Godinu dana kasnije, ponovo su se sudarili Čavić i Felps, ovog puta na Svetskom prvenstvu. Pobedio je Australijanac na 100 metara stil leptir, ali je Čavić osvojio zlato na 50 metara leptir - piše u tekstu.

Dodaje se i da je Milorad rođen i odrastao u Kaliforniji, kao i da je osvojio sedam evropskih titula na 50 i 100 metara leptir stilom, pre nego što se penzionisao nakon Olimpijskih igara 2012.

Ipak, Ameri ne mogu bez politike, pa navode da je Čavićeva karijera obeležena i skandalom kada je na Evropskom prvenstvu 2008. u Holandiji na podijumu došao sa majicom „Kosovo je Srbija“.

- To je slogan kojim se protestuje jednostrano otcepljenje Kosova od Srbije. Za kaznu, bio je diskvalifikovan sa šampionata od LEN-a, a srpska plivačka federacija kažnjena je sa 10.800 dolara.

Kao trener, Čavić se priključio stručnom štabu sredinom 2018. godine, pošto je prethodno proveo godinu dana kao asistent na lokalnom univerzitetu. Prvobitno, bio je angažovan da vodi i koordinira razvoj mladih američkih plivača, a asistirao je i kod seniora.

Muški tim iz Sijetla završio je na 11. mestu, dok je njihova ženska sekcija bila 14. prošlog vikenda na Vašington openu. U 2018. bili su znatno uspešniji - u obe konkurencije završili su na drugom mestu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE