Obrenovac, 13.06.2024

STARI OBRENOVAC


Izvor: Lokalne Novine

STARI  OBRENOVAC

Urbanizacija, modenizacija, obnavljane dotrajale infrastrukture, gotovo da je dovelo do potpunog zaborava nekadasnjeg izgleda starog Obrenovca, a o samom  izgledu stare varosice, same blizine tadasnje drzavne granice i nekadasnje carinarnice, koje su ovu varosicu cinile vaznim trgovackim i ekonomskim centrum, generacije mladih Obrenovcana gotovo da ne znaju.

Jedini ,,provodnik,, duha toga vremena su price i samo prepricavanje tada burnog socioloskog zivota koji u ovoj varosici tada nije izostajao. Jedna takva prica ima vrlo vazan istorijski karakter, naime o cemu se radi?

Sinonim za pomenutu carinarnicu je prema recima starih poznavalaca ove teme ,,cuvena,, zabrezanska Skela, inace tada jako bitna, kao osnovno sredstvo prevoza i povezivanja dve obale ili bolje reci dve drzave. Sa jedne strane se tad nalazila Srbija pod juresdikcijom Osmanskog carstva a sa druge tadasnja Austo-Ugarska. Negde neposredno pred sam pocetak Prvog Srpskog ustanka upravo na zabrezanskoj skeli Turci hvataju ustanickog kurira koji u svom prtljagu nosi pismo Karadjordja te iz njega otkrivaju da se sprema buna ili ustanak, a zatim kao odmazdu sutradan organizuju Secu Knezova u kojoj je u jednom danu pogubljena najuglednija srpska vlastela.

Ovu tajanstvenu pricu i jos mnogo drugih mozda nikad neispricanih krije duh STAROG OBRENOVCA. Kako i sa koliko zara tadasnji ocevici ovog istorijskog dogadjaja su pricali svojim pokolenjima i na koji nacin se ona sacuvala do danas, uvrstila u istoriju, dosla do nas kao istorijska cinjenica, mozda samo svedoci i ,,tezina ,,dogadjaja koji joj je sledio.

Ovakve i slicne stvari o tadasnjem duhu vaseg grada saznajte iz sledeceg nastavka ,,PRICE O STAROM OBENOVCU…

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE