Obrenovac, 29.11.2022

OMIKRON URNIŠE BUBREGE


Izvor: Kurir.rs/Health.com/Lokalne novine | Obrenovac, 21.08.2022.
─îak i ako ste na nogama prele┼żali virus, a imate bar jedan od OVIH simptoma OBAVEZNO SE JAVITE LEKARU

Foto:Promo


Vec╠üina ljudi koji dobiju COVID-19 ozdrave za nekoliko nedelja ili meseci. Ali neki pacijenti i dalje imaju probleme sa pluc╠üima, srcem ili mozgom i to nisu jedini organi koji su u opasnosti.

Moguc╠üe je da COVID-19 dovede do ozbiljnih problema sa bubrezima, a ako vec╠ü ┼żivite sa bubre┼żnom bolešc╠üu, vec╠üa je verovatnoc╠üa da mo┼żete ozbiljno da se razbolite!

Evo šta treba da znate da biste bili bezbedni

Nova istra┼żivanja sugerišu da polovini hospitalizovanih sa COVID-19 virus korone napada i bubrege. ─îesto dolazi do oštec╠üenja bubrega, a u nekim teškim slu─Źajevima i do otkazivanja ovih organa, što se dešava u roku od nekoliko sati ili dana. To uzrokuje nakupljanje otpada u krvi i mo┼że da bude smrtonosno.

Neki ne┼żeljeni efekti vezani za COVID-19 koji mogu igrati ulogu u akutnoj povredi bubrega uklju─Źuju: oštec╠üenje c╠üelija bubrega (akutna tubularna nekroza) sa septi─Źkim šokom; povec╠üanje zgrušavanja krvi; moguc╠üu direktnu infekciju bubrega.

Pojedini pacijenti koji su prele┼żali kovid nemaju simptome akutne povrede bubrega, ali vi bi obavezno trebalo da odete kod lekara ako ste primetili da ne mokrite dovoljno, oti─Źu vam noge ili zglobovi, oti─Źe predeo oko o─Źiju, ose─çate se umorno, imate kratak dah, pritiska vas ili boli u grudima, ako vam je muka više nego ranije ili ste ponekad zbunjeni.

I dalje je moguc╠üe da vaši bubrezi postanu bolji nakon svega ovoga, ali stru─Źnjaci nisu sigurni koliko se ─Źesto to dešava. Kod vec╠üine, bubrezi ne rade tako dobro kao nekada nakon ošte─çenja povezanih sa COVID-19. Zato morate pod hitno da posetite nefrologa ili urologa, oni ─çe vam pomoc╠üi da smanjite šanse za hroni─Źnu bolest bubrega.

Koraci koje treba da preduzmete da do ovih velikih problema ne do─Ĺe uklju─Źuju vakcinisanje, nošenje maske u zatvorenom prostoru, ─Źesto pranje ruku, dr┼żanje distance od obolelih, izbegavanje velike gu┼żve kad god je to mogu─çe.

Ako ste na dijalizi, nipošto ne smete da je propustite, a ako vam je transplantiran bubreg, dr┼żite se strogo plana le─Źenja i nastavite da uzimate lekove protiv odbacivanja kako je propisano.

Ako ste na dijalizi, nipošto ne smete da je propustite, a ako vam je transplantiran bubreg, dr┼żite se strogo plana le─Źenja i nastavite da uzimate lekove protiv odbacivanja kako je propisano.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE