DRUGI DEO TRKAČKE SEZONE

Brzom beogradskom “desetkom”, trkom na 10 kilometara u organizaciji Beogradskog maratona, 9. septembra zvanično počinje drugi deo trkačke sezone u Srbiji.

Trka će biti održana na beogradskom Ušću, a prema rečima direktora Beogradskog maratona Darka Habuša ideja je da se ovom manifestacijom dodatno popularizuje trkački pokret u našoj zemlji, ali i uvežbavaju sve organizacione strukture za glavni događaj, odnosno maratonsku trku koja će se 37. put trčati na ulicama našeg glavnog grada 28. aprila sledeće godine.

“Naš cilj, koji smo uspeli da ostvarimo, je da godišnje imamo šest trkačkih događaja. Trka Belgrade 10K će nam poslužiti da implementiramo neke novitete koje ćemo koristiti tokom Beogradskog maratona. Tu pre svega mislim na određena softverska rešenja koja smo preuzeli od Čikaškog maratona koja u velikoj meri pomažu da organizacija same trke bude na višem nivou i posluže kao pomoć pre svega gradskim službama”, konstatuje Habuš.

Staza beogradske trke na 10 kilometara sertifikovana je od strane Svetske atletike što znači da se boduje u kalendaru svetskih uličnih trka, kao i da bi u slučaju obaranja svetskog rekorda on bio zvanično priznat os strane Svetske atletske federacije. To sve govori u prilog ugleda koji Beogradski maraton želi da kao trkačka organizacija ima u svetu.

“Želimo da okupimo tri hiljade trkača. Nećemo imati podelu na elitne i amaterske takmičare, pa će shodno tome prvih osam u muškoj i ženskoj konkurenciji biti nagrađeni. Uslov je samo da se trka kod muškaraca završi ispod 29 minuta, a u konkurenciji dama ispod 33 minuta. Ukupan nagradni fond iznosi šest hiljada evra”, istakao je Habuš i potom posebno naglasio;

“Ipak, poenta nije na takmičarskom značaju već da napravimo lepu zabavu i pozitivno utičemo na popularizaciju zdravog načina života i trčanja kao jednog od osnovnih preduslova za sve to. Napravićemo dobro druženje kod spomenika većne vatre gde će biti organizovana žurka, lutrija i promocija partnera i sponzora Beogradskog maratona ”, zaključio je Habuš.

Beogradska brza “desetka” na neki način biće uvertira trkačkog vikenda pošto će dan kasnije biti održan i Zemunski polumaraton, gde će po drugi put takmičari moći da se oprobaju u trkama na sedam i 21 kilometar.

Izvor : Kurir sport

Foto : Beogradski maraton

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *