DVE MEDALJE ZA SRBIJU NA SVETSKOM PRVENSTVU NOVINARA SKIJAŠA

Na 69. Svetskom novinarskom prvenstvu koje se odrzalo od 3. do 10. marta ove godine u dalekom Kazahstanu, a koje oragnizuje Međunarodni klub novinara Skijaša “SCIJ”, a koje je osnovano još za vreme hladnog rata kao faktor povezivanja između Istoka i Zapada, srpski novinarski skijaški tim je osvojio dve medalje.

Fotoreporter Marko Đurica u kategoriji seniora osvojio je srebrnu medalju u veleslalomu, a drugi je bio i u kombinaciji alpskog i nordijskog skijanja. U Kazahstanu se na 69. mitingu novinara skijaša ove godine okupilo više od 120 novinara iz 23 zemlje.

– Veliki uspeh za našu zemlju i nove medalje, nakon prošlogodišnjih prvih medalja iz kanadskog skijaškog centra Korner Bruk. Veleslalomska trka je bila dosta zahtevna zbog leda i kasnog startnog broja kada je staza već postala jako teška za vožnju. Srećan sam pogotovo kad se pogleda kakva je konkurencija bila i iz kojih velikih skijaških zemalja dolaze kolege – objašnjava Đurica koji je zajedno sa Mirkom Milićevićem činio srpski tim.

Skijalište Šimbulak nalazi se u neposrednoj blizini kazahstanskog najvećeg grada Almatija i ušlo je u Ginisovu knjigu rekorda za noćno skijanje na najvećoj visini. Najviša staza sada je na 3200 metara, a skijalište će se još širiti pa će najviša staza za nekoliko godina biti na više od 4000 metara.

1 / 3 FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kazahstan ima velike planove za razvoj cele mreže skijališta što bi se u budućnosti moglo pokazati kao velika prednost jer mnoga evropska skijališta zbog klimatskih promena imaju problem sa snegom, a Kazahstan na svojim visokim planinama za sada nema tih problema. Ispod samoga skijališta nalazi se još jedan Ginisov rekorder. Klizački ring Medeu je na najvišoj nadmorskoj visini na svetu, 1691m i sa neverovatnih 10 500 kvadratnih metara ledene površine na kojem se istovremeno može klizati čak 3000 ljudi.

Od 1972. godine kada je izgrađena njemu je srušeno 170 svetskih rekorda u brzom klizanju. Medeu je danas ne samo omiljeno mesto za rekreaciju stanovnika Almatija nego i pravi mamac za turiste. Turistima najviše nude svoju nomadsku tradiciju. Tako na svakom koraku možete da predahnete u jurti – njihovom šatoru- nastambi, možete da jašete konje obučeni u kozačke nošnje ili da se ponosno slikate sa orlom. Trenutno godišnje Kazahstan poseti oko 1.400.000 turista, najviše iz Rusije, zatim iz SAD-a, Turske i Kine. Najveći adut im je neverovatna proroda s neobičnim krajolicima, ali i izvrsna gastronomska ponuda.

Izvor : Espreso/Kurir/Miodrag Igrutinović/Preneo: V.Š

Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *