FUDBAL VIŠE NEĆE BITI ISTI- DANAS JE DAN D!

Najviše sudijsko telo u svetu fudbala (IFAB) sastaće se kako bi razmotrili promene u pravilniku za narednu sezonu.

IFAB se sastoji od četiri britanska fudbalska saveza (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska). Svi oni imaju po jedan glas, a četiri glasa imaju i predstavnci FIFA, koji predstavljaju svih 207 preostalih nacionalnih saveza.

Za usvajanje predloga potrebna je većina od tri četvrtine predstavnika, što znači da nijedna odluka ne može biti doneta jednostrano.

sudija
FOTO: JAN HUEBNER / IMAGO SPORTFOTODIENST / PROFIMEDIA

1 – Razgovor sa sudijom

Ubuduće će samo kapiten moći da se obrati sudijama tokom utakmica. Svaki protest drugog igrača kažnjavaće se žutim kartonom, pa ubuduće nećemo imati situacije kada usled nekih odluka igrači burno reaguju i okruže sudiju. Pravilo bi trebalo da stupi na snagu od naredne sezone.

plavi karton
FOTO: KOLVENBACH / IMAGO SPORTFOTODIENST / PROFIMEDIA

2 – Plavi karton

Poslednji meseci su vršena testiranja u nižim ligama koja su vezana za pruivremena isključenja usled nedoličnog ponašanja ili ljutitih protesta. Ipak, u IFAB smatraju da ideja mora još malo da se testira kakve su moguće posledice. Ipak, konačna odluka biće doneta u subotu, jer je i ovo jedna od ključnih tačaka dnevnog reda.

3 – Kamera na telima sudija

Ovo se takođe testira i nije isključeno da će sudije od 30. juna nositi kameru i snimati sve ono što se dešava oko njh. Ovo se razmatra takođe u cilju smanjenja protesta i njihove zaštite. Nešto slično već možemo da vidimo u drugim sportovima i takmičenjima, kao što je slučaj u NFL-u i Evroligi.

VAR, VAR tehnologija
FOTO: PRINTSKRIN

4 – VAR odluke če čuti čitav stadion

Često VAR odluke izazivaju različite reakcije navijača, a sada će ih čuti i ceo stadion u cilju što veće transparentnosti. Sudija će putem razglasa morati da objasni čitavom stadionu zašto je nakon VAR-a doneo određenu odluku.

5 – Smanjenje izgubljenog vremena

Takozvana „krađa vremena“ će biti poseban akcenat sastanka, gde će pažnja biti usmerena na golmane kao glavne aktere u u ovom „činu“

Golman
FOTO: PRINTSKRIN

6 – Pravilo šest sekundi za golmane

Ovo pravilo je ranije postojalo, ali je vremenom otšlo u istoriju i sada postoji velika šansa da se ponovo vrati, da golman ne sme da ima loptu u svom posedu duže od šest sekundi.

7 – Promene u VAR protokolu

IFAB želi da pojednostavi pisanje pravila igre i da ih učini lakšim za razumevanje svima.

Izvor : Kurir sport/Vuk Žarković

Foto: Sascha Steinach / imago stock&people / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *