NACIONALNE PENZIJE ZA SPORTISTE IDU I PREKO 250.000 DINARA

Svaki sportista u Srbiji, koji osvoji neku medalju na međunarodnom takmičenju, ili ispuni jedan od uslova koje propisuje država ostvario je pravo na nacionalnu penziju. Iznos ovih primanja varira u zavisnosti od postignuća sportiste, te se one mogu kretati od oko 84.000 dinara, pa i do preko 252.000 dinara.

Pored toga, za izvanredan uspeh na sportskim takmičenjima sportistima sleduje još jedna „pomoć države“, tj. jednokratne nagrade u iznosu od 10.000 do 45.000 evra.


foto: EPA/Kai Foersterling

Koji su uslovi za nacionalnu penziju za sportiste?

Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagrada stupila je na snagu još 2016. godine i njom su uređeni uslovi, način isplate kao i iznos nacionalnih sportskih penzija i nagrada.

Kao glavni uslov u Uredbi je istaknuto osvajanje zlatne, srebrne ili bronzane medalje na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama, Šahovskoj olimpijadi, svetskim i evropskim prvenstvima u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama i svetski rekord u olimpijskim i paraolimpijskim sportskim disciplinama, kao i učešće u finalu DEJVIS kupa ili FED kupa Međunarodne teniske federacije.

Takođe uredbom su obuhvaćene i sportske organizacije iz Srbije koje su u okviru evropskog klupskog prvenstva najvišeg nivoa ostvarile relevantan rezultat.

Nacionalna penzija za sportiste, ili kako je nazvana u Uredbi „nacionalno sportsko priznanje“ dodeljuje se u vidu diplome i doživotnog mesečnog novčanog primanja.

Novčanik
Novčanikfoto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliki je iznos nacionalne penzije za sportiste?

Iznosi nacionalne penzije se razlikuju u zavisnosti od toga da li je sportista osvojio zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju, kao i od takmičenja na kom je sportista osvojio nagradu, kao i od iznosa prosečne neto zarade u Srbiji za decembar prošle godine (koja je iznosila 84.227 dinara prema podacima RZS).

Nacionalne penzije za sportiste se računaju na sledeći način:

Zlatna medalja

Tri prosečne neto zarade u Srbiji za mesec decembar prethodne godine za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 252.681 dinar)

Dve i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za zlato na svetskom prvenstvu (trenutno: 210.567 dinara)

Dve prosečne neto zarade za mesec decembar za zlato na evropskom prvenstvu (trenutno: 168.484 dinara)

Srebrna medalja

Dve i po prosečne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 210.567 dinara)

Dve prosečne neto zarade za decembar prošle godine za srebro na svetskom prvenstvu (trenutno: 168.484 dinara)

Jedna i po prosečna neto zarada za decembar prošle godine za srebro na evropskom prvenstvu (trenutno: 126.340 dinara)

Bronzana medalja

Dve prosečne neto zarade za decembar prošle godine za bronzu na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama ili Šahovskoj olimpijadi (trenutno: 168.484 dinara)

Jedna i po prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na svetskom prvenstvu (trenutno: 126.340 dinara)

Jedna prosečna neto zarada za decembar prošle godine za bronzu na evropskom prvenstvu (trenutno: 84.227 dinara)

Izvor : Espreso / Blic

Foto: Printscreen/RTV Mag

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *