OLIMPIJSKE IGRE 2024

Generalna skupština UN pozvala je danas sve zemlje sveta da poštuju tradicionalno „Olimpijsko primirje“ tokom sledećih Letnjih igara dogodine u Parizu.

Iako je to simbolična je rezolucija, Rusija ju je ocenila kao „političko mešanje“ u sport.

Rezolucija usvojena sa 118 glasova „Za“, nijedan „Protiv“ i dva uzdržana (Rusija i Sirija) poziva zemlje članice da „olimpijsko primirje poštuju pojedinačno i kolektivno“ od sedmog dana pre početka Olimpijskih igara u Parizu (26. jula – 11. ;avgusta 2024), do sedmog dana po završetku Paraolimpijskih igara (28. avgusta do 8. septembra).

U tekstu koji je pripremila Francuska se ističe „važnost saradnje država članica (UN) u primeni vrednosti Olimpijskog primirja širom sveta“.

Ne sećam se kada se svet suočavao s toliko konfrontacija, podela, polarizacije kao sada„, rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah u UN.

On je rekao da treba poslati „nedvosmislenu poruku svetu: Da, moguće je okupljanje čak i u vremenima ratova i kriza“.

Igre imaju izuzetno inspirativnu vrednost kao primer jer pokazuju šta nam je zajedničko, a ne ono što nas deli„, dodao je Toni Estange, šef organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Parizu.

Inspirisano drevnom grčkom tradicijom koja je zahtevala prekid svakog neprijateljstva tokom antičkih igara u Olimpiji, ovo „primirje“ su ponovo uvele UN 1993. godine, na inicijativu MOK-a.

Generalno se usvaja konsenzusom svake dve godine pre Zimskih i Letnjih Igara, ali se ne poštuje uvek.

Rusija je osudila rezoluciju o tome koju smatra diskriminacijom.

Postoji opasna tendencija ka političkom mešanju u sport i njegovom korišćenju kao instrumentu političkog pritiska„, rekla je zamenica ruskog ambasadora pri UN Marija Zabolotskaja, nazvavši ograničenje učešća ruskih sportista na međunarodnim takmičenjima „skupom licemerja i cinizma“.

Izvor : Kurir sport

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *