PET NOVIH SPORTOVA NA OLIMPIJSKIM IGRAMA U LOS ANĐELESU

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) usvojio je danas program Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine na kojima će biti pet novih sportova – kriket, fleg fudbal, bejzbol-softbol, lakros i skvoš.

Nakon što je u petak Izvršni odbor MOK-a predložio, danas su članice tog tela na sednici u Mumbaju ogromnom većinom usvojile uključivanje ovih sportova u program Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Važnost timskih sportova u američkoj kulturi i izgradnja čvršćih veza sa profesionalnim ligama naglašena je članovima MOK-a pre nego što su danas glasali.

Predstavnici dva člana iz Afrike, Obale Slonovače i Ugande, izrazili su zabrinutost zbog činjenice da ti novi sportovi nisu mnogo popularni na njihovom kontinentu.

Kriket se tako vraća na Olimpijske igre posle više od jednog veka, nakon njegovog kratkog pojavljivanja na Igrama u Parizu 1900. godine.

„Kriket ima više 2,5 milijardi navijača širom sveta i predstavlja izvanrednu priliku za uključivanje novih zemalja i zajednica, uključujući i domaćina ove sednice, Indiju“, rekao je predsednik Komisije za olimpijski program, Australijanac Karl Stros.

Očekuje se da će dodavanje kriketa u olimpijski program povećati prihod od emitovanja iz Indije od najmanje 100 miliona dolara.

Fleg fudbal je verzija američkog fudbala u kome nije dozvoljen kontakt među igračima, već protivničkog napadača zaustavljate tako što mu skinete zastavicu koja mu je okačena oko struka.

Bejzbol će u Los Anđelesu sedmi put biti u olimpijskom programu, nakon što je svoj debi imao u Barseloni 1992. godine. Bio je na programu na prethodnim igrama u Tokiju, ali neće biti deo Igara u Parizu.

Softbol, ženska varijanta bejzbola, pojavio se na pet prethodnih izdanja Letnjih igara, nakon što je debitovao na Igrama 1996. godine u Atlanti. Takođe je izostavljen sa programa u Parizu.

Lakros je dva puta bio na olimpijskom programu, ali poslednji put na Igrama u Los Anđelesu 1908. godine.

Skvoš će debitovati na Olimpijskim igrama, nakon što je nekoliko prethodnih zahteva za dobijanje olimpijskog statusa doživelo neuspeh.

Izvor : Kurir sport/Beta

Foto: Frazer Harrison / Getty images / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *