SRBIJA ŠAMPION EVROPE U ŠAHU

Šahovska reprezentacija Srbije postala je šampion Evrope u timskoj konkurenciji.

Srbija je na šampionat Evrope koji je održan u Budvi stigla kao desetoplasirana selekcija, ali su Aleksej Saran, Aleksandar Pretke, Robert Markuš, Aleksandar Inđić i Velimir Ilić, na čelu sa selektorom Miodragom Perunovićem, na kraju stigli do zlata.

Srbiji su spektakularan uspeh doneli, pre svih, ruski šahisti koji nastupaju za srpski tim na prve dve table, Aleksej Sarana i Aleksandar Pretke.

Srbija je pobedila Island, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju, Englesku i Grčku. Remi je zabeležen u duelu sa Jermenijom, a jedini poraz pretrpljen je od Nemačke.

Na kraju, odluku o prvaku Evrope, baš zbog poraza Srbije od Nemačke, donosio je duel između Turske i Islanda, remi u poslednjem duelu Alija Marandija Džemila Džana i Kjartansona Gudmundura ostavio je Srbiji minimalnu prednost u odnosu na Nemačku. Srbija je ostala na prvom mestu za jedan bod po Soneborn-Bergerovom kriterijumu, koji se računa tako što se učesnicima koji dele mesto sabira 100 odsto poena koje su pobedili i 50 odsto onih koji su završeni remijem.

https://x.com/chess24com/status/1726695968975069351?s=20

Izvor : Kurir sport

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *