10 STVARI KOJE MORATE ZNATI O MEDU

Dar iz prirode, tečno zlato, nektar bogova, slatki lek… Ovo su samo neki od epiteta koji krase njegovo veličanstvo, a mi vam otkrivamo 10 stvari koje bi o medu svi trebali da znate.

Preporučuje se od prve godine života

Može ga koristiti svako od navršene prve godine do kraja života pod uslovom da nije alergičan ili ne boluje od šećerne bolesti.

Ne oštećuje zube

Za razliku od belog šećera med ne oštećuje zube, već čuva kalcijum i sprečava karijes.

Zaceljuje rane

Saveznik je kod zaceljivanja posekotina i opekotina. Ako imate ranu koja nije velika, stavite na nju malo meda i brže će zaceliti.

Med
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jedite ga svakodnevno

Možete ga uzimati svakodnevno pola sata pre jela, a preporučena dnevna doza je jedan gram na kilogram telesne težine.

Uništava holesterol

Med smanjuje nivo holesterola i triglicerida za 7% a povećava nivo korisnog HDL holesterola za 2%.

Čuva zdravlje srca

Bagremov, poljski i livadski med šire krvne sudove srca, popravljaju ishranu srčanog mišića i pospešuju izbacivanje viška tečnosti i na taj način regulišu povišen krvni pritisak.

Odličan je za mamurluk

Fruktoza ubrzava oksidaciju alkohola u jetri. Kad sledeći put preterate s pićem, pa osećate jak mamurluk, pojedite dve, tri kašike meda.

Slađi je od šećera

To znači da će manja količina meda dovoljno zasladiti napitak, a broj kalorija biće manji.

Pčelari ističu da svako treba da se pridržava pravila: „Nijedan dan bez meda“. Dobri poznavaoci meda tvrde da će čovečanstvo zaboraviti na mnoge teške bolesti kada na stolu svakog domaćina bude stajala tegla meda.

Ne zaliva se vodom

Najgori način uzimanja meda kada se proguta, a zatim popije voda jer med ima veliku specifičnu težinu, padne na dno želuca, higroskopan je što znači da upija, oduzima vodu sluzokoži i oštećuje je.

med
FOTO: PROFIMEDIA

Med se ne jede već pije

Med uvek rastvorite u vodi, čaju, mleku ili soku, nikako vrućim. Zapamtite, med se ne jede nego se pije.

Što je tamniji to bolji

Što je med tamniji, to sadrži više antioksidansa, koji pomažu u obnovi oštećenih ćelija.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *