5 RAZLOGA ZAŠTO JE DOBRO JESTI CVEKLU

Pored toga što će vašem tanjiru dodati boje, cvekla je veoma hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja, od kojih mnoga imaju lekovita svojstva. Ovo su samo neke od zdravstvenih prednosti konzumranja cvekle.

Pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska

Cvekla sadrži visoku koncentraciju nitrata, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo može dovesti do smanjenja rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Može pomoći u borbi protiv upala

Cvekla sadrži pigmente zvane betalaini, koji poseduju niz antiinflamatornih svojstava. Ovo bi moglo imati koristi za više aspekara zdravlja, jer je hronična upala povezana sa stanjima poput gojaznosti, bolesti srca, bolesti jetre i raka.

Doprinosi zdravoj probavi

Cvekla je dobar izvor vlakana, koja pogoduju zdravlju varenja i smanjuju rizik od nekoliko hroničnih zdravstvenih problema. Konzumiranje namirnica bogatih vlaknima povezano je sa smanjenim rizikom od hroničnih bolesti, uključujući rak debelog creva, bolesti srca i dijabetes tipa 2.

Cvekla sadrži visoku koncentraciju nitrata, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska
CVEKLA SADRŽI VISOKU KONCENTRACIJU NITRATA, ŠTO MOŽE POMOĆI U SNIŽAVANJU KRVNOG PRITISKAFOTO: SHUTTERSTOCK

Doprinosi zdravlju mozga

Nitrati u cvekli mogu poboljšati funkciju mozga pospešujući širenje krvnih sudova i na taj način povećavajući dotok krvi u mozak. Pokazalo se da cvekla poboljšava protok krvi u frontalni režanj mozga, oblast koja je povezana sa razmišljanjem višeg nivoa kao što je donošenje odluka i radna memorija.

Ima korisna svojstva u borbi protiv raka

Cvekla sadrži nekoliko jedinjenja koja su korisna u borbi protiv raka, uključujući betain, ferulnu kiselinu, rutin, kaempferol i kafeinsku kiselinu. Iako je potrebno više istraživanja, laboratorijske studije su pokazale da ekstrakt cvekle može usporiti podelu i rast ćelija raka.

Nekoliko drugih studija je otkrilo da veći nivo betaina u krvi može biti povezan sa manjim rizikom od razvoja raka.

Nitrati u cvekli mogu poboljšati funkciju mozga pospešujući širenje krvnih sudova
NITRATI U CVEKLI MOGU POBOLJŠATI FUNKCIJU MOZGA POSPEŠUJUĆI ŠIRENJE KRVNIH SUDOVAFOTO: SHUTTERSTOCK

Možete je konzumirati u salatama, potažima, soku…

Salata – Rendana cvekla je ukusan dodatak koji će dodati boje vašoj salati od kupusa ali se odlično slaže i sa drugim salatama.

Sos – Cvekla pomešana sa grčkim jogurtom i svežim belim lukom čini ukusan, zdrav i šareni sos.

Sok – Sveži sok od cvekle svakako je bolji od verzija kupljenih u prodavnici, koje mogu da sadrže mnogo šećera i malu količinu cvekle.

Supe – Cvekla dodata u potaže odličan je i ukusan izbor.

Lišće – Možete kuvati sveže listove cvekle na sličan način kao što biste koristili spanać.

Pečena cvekla – Isecite cveklu i prelijte je sa malo maslinovog ulja, soli, bibera i začinskog bilja ili začina po želji. Zatim je pecite u rerni zagrejanoj na 200°C 15-20 minuta dok ne omekša.

Prenela: O.M.

Izvor: healthline.com/kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *