AKO IMATE LOŠ HOLESTEROL SAMO JEDITE OVE NAMIRNICE

Srčana oboljenja su jedna od najvećih opasnosti za savremenog čoveka, a njima posebno doprinosi povišen holesterol.

Na prvom mestu se to odnosi na takozvani „loš“ – LDL holesterol, koji je povezan s povišenim rizikom za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Na njegova značajno utiče životni stil i način ishrane, a medicinska platforma Healthline izvdvaja sledeće namirnice kao poželjne u ishrani ako se trudite da snizite holesterol u krvi.

Mahunarke

Mahunarke su najpoznatiji biljni izvor proteina i obiluju vitaminom B, zatim kalijumom, gvožđem, magnezijumom i, što je posebno važno za digestivni sistem, biljnim vlaknima.

Pregled čak 26 nasumično odabranih studija, objavljen 2014. u medicinskom magazinu Canadian Medical Association Journal, pokazao je da konzumiranje oko 100 grama mahunarki dnevno može da pomogne u snižavanju lošeg holesterola za 6,6 mg/dl.

Druga istraživanja povezala su mahunarke s efikasnim gubljenjem viška kilograma, a u studiji objavljenoj 2016. u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition pokazalo se da je to slučaj čak i kada u jelovniku nije ograničen unos kalorija.

Avokado

Avokado spada u voćke koje su vrlo bogate hranljivim materijama, a tu su u značajnoj meri zastupljene mononezasićene masti i biljna vlakna, koja mogu da pomognu u snižavanju lošeg holesterola i podzianju HDL holesterola, poznatijeg kao dobri.

U istaživanju stručnjaka Univerziteta u Pensilvaniji iz 2015. godine utvrđeno je da gojazne osobe koje imaju visok LDL holesterol u krvi mogu da ga snize kada jedu makar jedan avokado dnevno, u poređenju s kontrolnom grupom koja nije jela ovo voće.

Orašasti plodovi

Među darovima prirode koji imaju najviše nutrijenata posebno se izdvajaju orašasti plodovi, pre svega orasi i bademi. Dok se u orasima nalaze ogromne količine omega-3 masnih kiselina, vrste polinezasićenih masti koje su povezane sa zdravijim srcem, u bademima ima mnogo L-arginina, aminokiseline koja pomaže telu da proizvede azot-monoksid, što dalje pomaže u regulisanju krvnog pritiska.

Uz to, orašasti plodovi, piše Healthline, imaju mnogo fitosterola, jedinjenja koja su slična holesterolu i pomažu u njegovom snižavanju tako što blokiraju apsorpciju u crevima.

Masna riba

Masnije ribe, poput lososa i skuše, odličan su izvor omega-3 kiselina dugog lanca, koje mogu da pomognu u snižavanju zapaljenja i rizika od šloga, uz povećavanje nivoa dobrog holesterola u krvi.

U studiji objavljenoj 2016. godine u magazinu European Journal of Nutrition, koja je trajala čak 25 godina, otkriveno je da su odrasli koji su jeli najviše nepržene ribe imali najmanju verovatnoću da razviju metabolički sindrom. U pitanju je skup simptoma koji uključuje i visok krvni pritisak ni nizak nivo dobrog holesterola. Takođe, istraživanje stručnjaka harvardske Škole javnog zdravlja iz 2005. pokazalo je da ljudi koji jedu tunjevinu ili neku drugu pečenu ribu bar jednom nedeljno imaju čak 27 posto niži rizik za moždani udar.

Beli luk

Beli luk se vekovima koristio u narodnoj medicini širom sveta zbog verovanja da pomaže kod mnogih stanja, a novija istraživanja pokazuju da u tome ima neke istine. Beli luk sadrži mnoga korisna i moćna jedinjenja, a među njima je vodeći alicin.

Kako piše Healthline, brojne studije sugerišu da on može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska kod ljudi kojima je povišen, a može da bude od koristi i kod visokog ukupnog i lošeg LDL holesterola, iako je ovaj drugi efekat manje snažan.

Izvor : Espreso/novosti

Foto : Profimedia, Profimedia, Wladimir Bulgar / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *