AKO IMATE OVE LINIJE PO NOKTIMA MORATE ODMAH KOD LEKARA

Opšte je poznato da nokti mogu da otkriju mnogo o zdravlju, u zavisnosti od njihove boje i oblika, a njihova struktura mnogo govori o stanju vašeg orgnizma.

Verovatno ste primetili da vam se ponekad na noktima javljaju nabori u vidu jedva primetnih linija, koje mogu biti horizontalne ili vertikalne, a stručnjaci ističu da čak i to govori nešto o vašem zdravlju. Linije na noktima najčešće su vertikalne i one su primećene kod oko 20 posto odraslih ljudi. Kako objašnja američka dermatološkinja dr Ajvi Li, u velikom broju slučajeva one su posledica starenja.

„Nokti se u najvećoj meri sastoje od keratina i proteina, koji se mogu pronaći i u kosi i spoljnom sloju kože, a vremenom se menjaju. Koža je sve suvlja, kosa sve osetljivija, pa se mogu pojaviti i promene na noktima u vidu vertikalnih nabora. Međutim, u retkim slučajevima, ove linije mogu da budu znak da postoji neki problem u organizmu, a najčešće su uzroci: anemija, reumatoidni artritis, kardiovaskularni problemi“.

Kako ona ističe, vertikalna linija na sredini nokta može da ukaže na manjak nekog vitamina, minerala ili drugih vrste hranljivih materija, obično folne kiseline ili proteina. Prema objašnjenju eksperata ugledne američke klinike „Mejo“ ponekad se uz vertikalne nabore javlja i crvena linija u podnožju nokta kao pokazatelj lupusa, autoimune bolesti koja se često dijagnostikuje nakon što već uznapreduje.

Horizontalni nabori su ređi, a one su poznate još kao Boove linije. „Nekada su one posledica stare povrede, odnosno nastaju usled privremenog zaustavljanja rasta nokta.Čest uzrok su mehaničke povrede.U nekim slučajevima, horizontalne linije na noktima se javljaju kao pokazatelj kožnih oboljenja kao što su ekcem, psorijaza ili hronična paronihija, a ako postoje još neko crvenilo ili osip na koži zbog toga bi se trebalo obratiti dermatologu.

Međutim, horizontalni nabori na noktima ponekad mogu da ukažu i na ozbiljna stanja. Boove linije često se mogu uočiti kod ljudi koji su doživeli infarkt ili su imali težu operaciju, ako primaju hemioterapiju. Ovi nabori mogu da se pojave kada štitasta žlezda ima povećanu ili sniženu funkciju, što utiče na rad hormona koji kontrolišu rast noktiju. Ukoliko se Boove linije jave istovremeno na svih 20 noktiju, to može da bude znak infekcije kao i signal da nešto nije u redu s radom jetre, srca ili bubrega“ ističe dr Ajvi Li.

Izvor : Espreso/NajŽena

Foto : EPA/LEGNAN KOULA, Ilustracija, Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *