AKO VAM SE ZAVRTI KAD NAGLO USTANETE TO JE ALARM ZA 1 STVAR

Verovatno vams e nekada desilo da kada ustanete osetite vrtoglavicu. Ova pojava naziva se ortostatska hipotenzija.

Koliko puta vam se desilo da kada ustanete prebrzo osetite iznenadnu vrtoglavicu? Iako je ovo stanje jako učestalo i najčešće bezopasno, u nekim situacijama bi bilo dobro da posetite lekara kako biste proverili uzrok.

Vrtoglavica je uobičajena pojava i nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete. Ovo stanje – medicinski poznato kao posturalna ili ortostatska hipotenzija – uzrokovano je brzom promenom položaja vašeg tela.

Može se desiti da izgubite ravnotežu ili da vam pocrni pred očima, a sve zbog privremenog pada krvnog pritiska koji smanjuje dotok krvi i kiseonik u mozak.

Snabdevanje mrežnjače krvlju takođe opada, što izaziva mrak pred očima. Dr Stipen Džurasček, sa Harvardske medicinske škole, navodi sledeće: – Kada ljudi ustanu, oko 300 do 800 cm kubnih krvi povuče se u noge, što dovodi do privremenog pada krvnog pritiska.

Bol, Glava, nesanica
foto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

Pad detektuju arterije i zato izazivaju odgovor celog tela da bi se stabilizovao krvni pritisak. Krvni sudovi se sužavaju, mišići na nogama i stomaku se skupljaju i broj otkucaja srca se povećava.

Obično ovo ne izaziva nikakve očigledne simptome, ali vam može trebati više vremena da se stabilizujete ako ste dehidrirani ili se osećate loše. Međutim, stanje može biti problematično, ako ga redovno doživljavate.

– Posturalna hipotenzija može biti posebno zabrinjavajuća ako potraje duže od 3 minuta dok stojite.

Tada, mada u retkim slučajevima, može biti znak oštećenja nerava, što utiče na autonomni nervni sistem. Takođe može značiti da imate nizak broj otkucaja srca, nizak nivo šećera u krvi ili neka stanja štitne žlezde.

Druga povezana stanja uključuju srčanu insuficijenciju, nedostatak vitamina B12, alkoholizam, Parkinsonovu, Alchajmerovu bolest, anemiju i aterosklerozu.

Ako ste zabrinuti zbog simptoma, zdravstvena služba preporučuje da vam lekar izmeri krvni pritisak.

Izvor : Espreso/Srbija danas

Foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *