AKO VAS PECKA TAMO DOLE DOK URINIRATE DIJAGNOZA JE JASNA

Naučno je dokazana veza između upale bešike i hladnog vremena s obzirom na to da je infekcija često rezultat diureze – količine urina u toku 24 sata izazvane hladnoćom

Upala bešike ili infekcija je zapaljenje bešike koje je obično uzrokovano bakterijskom infekcijom i tipična je pojava tokom hladnog perioda godine. Stručnjaci navode da zima ne samo da može da dovede do nekih respiratornih problema, već i do upale bešike. Mnoge studije utvrdile su vezu između infekcije bešike i dokazano je da je upala često rezultat diureze (količina urina za 24 sata) izazvane hladnoćom.

Šta je upala bešike i zašto je karakteristična je za hladno vreme

Hladne diureze su način da naše telo spreči hipotermiju (potencijalno opasan pad telesne temperature, obično uzrokovan produženim izlaganjem niskim temperaturama) tako što smanjuje dotok krvi u našu kožu i koncentriše je oko organa kako bi ih zagrejao. Kada se krvni sudovi suze oni omogućavaju veći protok krvi oko naših unutrašnjih organa. Kao rezultat toga, više krvi će teći kroz telo, posebno kroz bubrege, a kada bubrezi imaju više otpada za filtriranje iz krvi, na kraju proizvode više urina nego što je njihov normalan kapacitet. Dakle, čovek oseća čestu potrebu za mokrenjem kada je hladno.

Bešika
foto: Printscreen/Youtube/Kenhub

Takođe, infekcije bešike nastaju kada bakterije iz područja između vagine/penisa i rektuma (perineuma) uđu u uretru i stižu u bešiku. Upala bešike je najčešći tip infekcije urinarnog trakta koja može da se pojavi u bilo kom delu urinarnog trakta – u bubrezima, ureterima, bešici ili uretri. Statistika pokazuje da će oko 60 odsto žena i 12 procenata muškaraca imati najmanje jednom upalu bešike u životu.

Koliko je česta upala bešike i šta je uzrokuje?

Infekcije bešike su veoma česte, posebno kod žena. Lekari podsećaju da je upala bešike stanje koje se može ponoviti više puta tokom života, posebno kod žena. Muškarci, na primer, imaju manje šanse da dobiju infekciju bešike zbog razlika u njihovoj anatomiji.

Infekcija bešike je obično uzrokovana bakterijama koje ulaze u uretru i razmnožavaju se u bešici. Najčešći tip bakterije je Escherichia coli (E. coli). Osim toga, postoje faktori koji povećavaju rizik od infekcije bešike:

 • Anatomske abnormalnosti urinarnog trakta
 • Menopauza
 • Korišćenje katetera
 • Korišćenje spermicida
 • Zatvor
 • Često menjanje seksualnih partnera.

Koji su simptomi upale bešike?

 • Simptomi infekcije bešike su slični onima koje čovek oseća kada ima infekciju urinarnog trakta:
 • Čest nagon za mokrenjem, koji neki ljudi osećaju kao „hitno stanje“
 • Boi peckanje pri mokrenju – tokom infekcije, može se osetiti nelagodnost u bolovima u suprapubičnom predelu i peckanje prilikom mokrenja
 • Mokraća je tamnije boje (zamućen urin) i jakog, neubičajenog neprijatnog mirisa
 • Nelagodnost u donjem delu stomaka tokom mokrenja
 • Temperatura, koja se jablja pri jačim upalnim stanjima
 • Drhtavica ili ukočenost
 • Povraćanje
 • Bol u boku.

Kako se postavlja dijagnoza infekcije bešike?

Ako sumnjate da ste „zaradili“ upalu bešiku koja vam stvara neprijatnosti, zakažite lekarski pregled. Obično se radi analiza urina iz urorka mokraće i to analiza urina i urinokulture.

Analiza urina: Ovaj test podrazumeva proveru izgleda, koncentracije i sadržaja urina.

Urinokultura: Ova analita određuje vrstu bakterije koja izaziva infekciju i na koje antibiotike je bakterija osetljiva. Ukoliko se i posle propisanog tretmana upala bešike iznova javlja lekar može da traži dodatno testiranje – snimanje bubrega i cistoskopiju, koja koristi poseban opseg za pregled unutar bešike.

Izvor : Espreso/Eklinika/I.V./ Prenosi M.M.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *